Tradycyjny barszcz ukraiński.....Традиційний український борщ



Tradycyjna potrawa w każdym ukraińskim domu. W każdym regionie Ukrainy jest gotowany inaczej. Dla mnie ten przepis jest najlepszy i najsmaczniejszy.

Mój barszcz jest bezmięsny, ale jak ktoś lubi z mięsem to można dodać jakie mięsko. 
Porcja jest na 10 osób. Gotowałam w dużym 4 litrowym garnku.

4 średnie buraki i 1 duży burak, 
2 marchewki
2 cebula, 
fasola ugotowana (300 gr), w okresie letnio-jesiennym fasola szparagowa(300 gr)
6 dużych ziemniaków
mała kapusta
3 ząbki czosnku
około 4 łyżki soli
około 5 łyżek octu
około 6 łyżek cukru

UWAGA: soli, cukru i octu może być nawet więcej, cały czas musimy smakować żeby był kwaśno słodki smak

0,5 l mleka
1 szklanka śmietany 12%
liść laurowy-3 sztuki

Buraki (surowe) kroimy w paseczki lub w krążki, jeśli posiadamy podłużne buraki, marchewkę(surową) kroimy w grubszą kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy na 4 części, kapustę kroimy jak na bigos,cebulę można w kosteczkę, można w krążki, jak kto woli i to wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy, jak się zagotuje, to dodajemy ugotowana fasole i 3 ząbki czosnku, sól, cukier,ocet, musi być kwaśno-słodki smak. 

Jak będą gotowe wszystkie warzywa, to wlewamy pól litra mleka i szklankę śmietany i dalej gotujemy. Na koniec gotowania dodajemy 1 surowy duży burak, aby barszcz miał czerwony kolor, gdyż pod czas 7-godzinnego gotowania (tyle godzin gotujemy barszcz) barszcz będzie miał jasny kolor.







Український борщ –  найпопулярніша страва української кухні. У різних регіонах України його готують по-різному, я готую так:


Мій борщ без м'яса 

Порція на 10 осіб. Я готувала в 4-літровій каструлі.

4 середні буряки і 1 великий

2 моркви
2 цибулі
300 гр вареної фасолі, в літньо-весняному сезоні можна дати шпарагівку
6 великих картоплин
Мала головка капусти
3 зубчики часнику
4 ложки солі
5 ложок оцту
6 ложок цукру 

УВАГА:
солі, цукру, оцту може бути більше, потрібно цілий час пробувати щоб був солодко-кислий смак. 

0,5 л молока
1 склянка сметани
3 лаврові листки 

Сирі буряки потрібно порізати соломкою, сиру моркву можна порізати соломкою, а можна квадратиками, картоплю розрізаємо на 4 частини, капусту ріжемо, цибулю теж ріжемо або кільцями, або квадратиками, все кладемо в каструлю і заливаємо водою. Після того як закипить, додаємо фасолю , часник, сіль, цукор, оцет і готуємо. Коли всі овочі будуть готові, додаємо молоко і сметану і далі готуємо. На сам кінець додаємо великий сирий буряк, бо під час 7-годинного готування (стільки годин готуємо борщ), борщ втрачає колір


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty