Pavlova
Z okazji urodzin koleżanki mojej córki, upiekłam chyba najtrudniejsze, lecz najsmaczniejsze ciasto
6 białek
6 białek
200 gr cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę (około 20 minut), dodajemy powolutku cukier i na sam koniec mąkę.
Wykładamy pianę na papier i formujemy torcik.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, zamykamy piekarnik i natychmiast zmniejszamy do 120 i suszymy (termoobieg) 95 minut.
Krem:
250 gr mascarpone
250 ml śmietany 30%
Najpierw miksujemy mascarpone, potem powolutku wlewamy śmietanę i miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji.
Tort smarujemy kremem i dekorujemy owocami, ja udekorowałam winogronami i kiwi.
Безе:
6 білків
200 гр цукру
1 маленька ложечка картопляного крохмалю
Білок збиваємо на піну ( близько 20 хвилин), додаємо поволі цукор, а на сам кінець картопляний крохмаль. Викладаємо піну на папір, формуючи торт. Ставимо сушити в нагріту до 180 градусів духовку, закриваємо духовку і відразу зменшуємо до 120 градусів і сушимо 95 хвилин.
Крем:
250 гр маскарпоне
250 мл вершків 30%
Найперше міксуємо маскарпоне, а на самому кінці додаємо помаленько вершки.
Ale piękna i wyszła bez problemu :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieje ze teraz zawsze będzie wychodzic
OdpowiedzUsuń