Czekoladowa rolada z mascarpone i czarną porzeczką... Шоколадний рулет з маскарпоне і смородиною.
6 jajek
łyżka ksylitolu
5 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżka kakao
Najpierw miksujemy białka z ksylitolem, potem dodajemy żółtka, mąkę i kakao
Wylewamy masę na posmarowaną tłuszczem dużą blachę (ja użyłam blachę, która jest w zestawie piekarnika)
Wstawiamy na 12-15 minut do piekarnika, 180 stopni, termoobieg.
Wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe zwijamy w roladę i odstawiamy
W tym czasie robimy krem
Krem:
250 ml mascarpone i 200 gr czarnej porzeczki zblendować, ale delikatnie, aby owoce mocno się nie zblendowały
Można dodać łyżkę ksylitolu albo erytrolu, ja nie dodawałam.
Rozwijamy roladę, smarujemy kremem, wykładamy na krem borówki i zawijamy ponownie w roladę, wstawiamy do lodówki.
6 яєць
ложка ксилітолу або еритролу
ложка какао
5 ложок спельтового борошна
Перше міксуємо білки з ксилітолом, потім додамо жовтки, борошно і какао
Виливаємо масу на бляху(ту найбільшу, яка входить в склад духовки)
Вставити на 12-15 хвилин в духовку, 180 градусів, терморегулювання.
Витягнути з духовки і закрутити в рулет.
Крем:
250 мл маскарпоне і 200 гр смородини зблендувати
Розкрутити рулет, помастити кремом і виложити лохвину і знову закрутити в рулет.
Czy można mąkę orkiszową zastąpić mąką pszenną 2000 lub 1850?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak, lecz smak może być inny
Usuń