Chleb z kaszy gryczanej...Хліб з гречки
1,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
¼ szklanki ziarenek lnu
1 szklanka wody
(w jednej połowie namoczyć ziarenka lnu, a drugą połowę wykorzystać pod czas miksowania)
pół łyżeczki proszku
1 łyżeczka soli
2 łyżki nasion dyni
Zalać kaszę zimną wodą i zostawić na noc.
Ziarna lnu zalać ½ szklanki wody na ten sam czas.
Na drugi dzień :
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni, termoobieg.
Formę keksową (10 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Odcedzić kaszę , dodać len, ½ szklanki wody, proszek, sól. Wszystko miksować (powinna być konsystencja ciasta), dodac ziarna dyni, wymieszać
Ciasto przełożyć do formy i piec 1,5 godziny.
Chleb powinien być lekko wilgotny w środku i miec chrupiącą skórkę.
1,5 склянки білої гречки
1/4 скл льону (зерна)
1 склянка води
(в одній половині намочити льон, а другу використати під час міксування)
пів ложечки порошку
ложечка солі
2 ложки гарбузового насіння
Залити кашу холодною водою і відставити на ніч, то само зробити з зернами льону
На другий день :
Розігріти духовку до 160 градусів, термообіг.
Форму на кекс (10x25) виложити папером.
Кашу відцідити, додати льон, воду, порошок, сіль і все зміксувати, на кінець додати гарбузове насіння і вимішати.
Вилити тісто в форму і вставити в духовку на 1,5 години.
Хліб всередині мокрий, а шкірка хрумка
Komentarze
Prześlij komentarz