Chleb z kaszy gryczanej...Хліб з гречки





1,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
¼ szklanki ziarenek lnu 
1 szklanka wody 
(w jednej połowie namoczyć ziarenka lnu, a drugą połowę wykorzystać pod czas miksowania)
pół łyżeczki proszku
1 łyżeczka soli
 2 łyżki nasion dyni


Zalać kaszę zimną wodą i zostawić na noc.
Ziarna lnu zalać ½ szklanki wody na ten sam czas.
Na drugi dzień :
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni, termoobieg. 
Formę keksową (10 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Odcedzić kaszę , dodać len, ½ szklanki wody, proszek, sól. Wszystko miksować (powinna być  konsystencja ciasta), dodac ziarna dyni, wymieszać
Ciasto przełożyć do formy i piec 1,5 godziny.
Chleb powinien być lekko wilgotny w środku i miec chrupiącą skórkę. 


1,5 склянки білої гречки
1/4 скл льону (зерна) 
1 склянка води
(в одній половині намочити льон, а другу використати під час міксування) 
пів ложечки порошку 
ложечка солі
2 ложки гарбузового насіння
Залити кашу холодною водою і відставити на ніч, то само зробити з зернами льону
На другий день :
Розігріти духовку до 160 градусів, термообіг. 
Форму на кекс (10x25) виложити папером. 
Кашу відцідити, додати льон, воду, порошок, сіль і все зміксувати, на кінець додати гарбузове насіння і вимішати. 
Вилити тісто в форму і вставити в духовку на 1,5 години. 
Хліб всередині мокрий, а шкірка хрумка

Komentarze

Popularne posty