Langosze orkiszowe...Спельтовий лангош
opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych
250 ml ciepłej wody
50 ml oleju
łyżeczka soli
około 3 szklanek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Drożdże wsypać do miski, dodać ciepłą wodę, olej, sól i mąkę.
Zagnieść ciasto, uformować małe kulki i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać w rondelku litr oleju.
Po godzinie każdą kulkę rozwałkować na cieniutki placek aby pod czas smażenia mogły powstać pęcherzyki i wkładać do gorącego oleju, czyli smażymy tak jak pączki, w głębokim oleju.
Podajemy langosze z kwaśną śmietaną i tartym żółtym serem
пачка сухих дріжджів або 25 гр свіжих
250 мл теплої води
50 мл олії
ложечка солі
3 склянки спельтового цільнозернового борошна
Дріжджі висипати до миски і додати теплу воду, сіль, олію, борошно і замісити тісто.
Формувати кульки і відставити тісто на годину щоб підросло.
Розігріваємо літр олії.
Кожну кульку розтасати і смажити в олії яутрадиційні пампушки
Подавати зі сметаною і голландським сиром.
Розігріваємо літр олії.
Кожну кульку розтасати і смажити в олії яутрадиційні пампушки
Подавати зі сметаною і голландським сиром.
Komentarze
Prześlij komentarz