Drożdżowe z dżemem porzeczkowym...Дріжджове з джемом з чорної смородини


25 gr drożdży 
100 gr cukru
2 jajka
200 ml mleka
100 ml oleju
około 3 szklanek mąki
jajko do smarowania ciasta
dżem porzeczkowy (około 100 gr)

Drożdże posypać 2 łyżeczkami cukru aby się rozpuściły.
Dodać ciepłe mleko, jajka, olej, resztę cukru i mąkę.
Zagnieść ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aby urosło i podwoiło objętość.
Ciasto rozwałkować i podzielić na 2 części.
Jedną część rozwałkować, posmarować dżemem i zawinąć w roladę.
Z drugą częścią zrobić to samo.
Ułóżyć dwie rolady na blachę, odstawić do wyrośnięcia (na około 30 min).
Po 30 minutach ostrym nożem nacinamy rolady pośrodku, prawie do samej blachy i odstawiamy  jeszcze na 10 minut.
Po 10 minutach smarujemy jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi (około 100 gr)

Pieczemy około 40 minut, 180 stopni, termoobieg.








25 гр дріжджів
100 гр цукру
2 яйця
200 мл молока
100 мл олії
3 склянки борошна
яйце до змащення тіста
джем з чорної смородини

Дріжджі посипати 2 ложками цукру щоб розчинились. 
Додати тепле молоко, яйця, олію, решту цукру і борошно. 
Замісити тісто. 
Поставити в тепле місце на 1,5 години щоб підросло. 
Розтачати тісто, поділити на 2 частини.
 Першу частину змастити джемом, закрутити в рулет , те саме зробити з другою частиною.
Положити  2 рулети на бритванку (велика бритванка).
Поставити в тепле місце на 30 хв щоб підросли. 
Після 30 хв гострим ножем надрізаємо рулети і ще відставляємо на 10 хв.
Після 10 хв змащуємо яйцем, посипаємо мигдальними пластівцями (100 гр) і ставимо пекти.
Печемо 40 хв, 180 градусів, термообіг.

  

Komentarze

Popularne posty