Orkiszowe rogaliki półfrancuskie... Напівфранцузькі спельтові круасани


35 g drożdży
łyżeczkę suchych
zalać ciepłym mlekiem (300 ml)
50 ml oliwy
szczypta soli
2 łyżki erytrolu
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Zagnieść ciasto
Odstawić na noc do lodówki
Rano ponownie "popracować z ciastem" i odstawić do ponownego wyrastania, ale już w ciepłe miejsce
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 10 części
Każdą część rozwałkować cieniutko 
Pierwszą rozwałkowaną część położyć na posypaną mąką desce, posmarować roztopionym masłem, przykryć kolejną rozwałkowaną częścią
Każdy plaster smarować do momentu aż powstanie "wysoki tort"
Kroimy na 15 trójkątów
Zawijamy rogaliki
Odkładamy do wyrośnięcia
Smarujemy jajkiem, posypujemy nasionami chia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, 180 stopni, termoobieg



 35 г дріжджів
чайна ложка сухих
залити теплим молоком (300 мл)
50 мл оливкової олії
щіпка солі
2 столові ложки еритриту
500 г цільнозернового борошна спельти
Замісити тісто
Відставте в холодильник на ніч
Вранці знову «попрацюйте з тістом» і знову залиште підходити, але вже в теплому місці
Після підйому тісто розділіть на 10 частин
Кожну частину тонко розкачати 
Першу розкачану частину викласти на дошку, посипану борошном, змастити розтопленим маслом, накрити наступною розкачаною частиною.
Змащувати кожен шматочок до утворення «високого коржа».
Розрізати на 15 трикутників
Загортаємо круасани
Відкладіть, щоб піднялося
Змастіть яйцем, посипте насінням чіа і поставте в розігріту духовку на 15 хвилин, 180 градусів, конвекція.

Komentarze

Popularne posty