FIT tort bezowy....FIT безейний торт
Beza:
6 białek
6 łyżek ksylitolu
(zrobić puder)
troszkę soli
łyżeczka soku z cytryny
Białka ubijamy na sztywną pianę (około 20 minut), dodajemy powolutku ksylitol, sól, sok z cytryny.
Dzielimy pianę na 2 części i formujemy spody.
Wkładamy jednocześnie 2 spody do nagrzanego do 160 stopni piekarnika, zamykamy piekarnik i natychmiast zmniejszamy do 100-110 i suszymy (termoobieg) 75 minut.
UWAGA!!!!
Po upieczeniu beza na ksylitolu jest miękka, jak gąbka, ale zostawiamy ją w wyłączonym piekarniku na noc i rano będzie chrupiąca.
Krem:
ubić 200 ml śmietany 36%
Przekładamy kremem i truskawkami, dekorujemy kremem i owocami
Безе:
6 білків
6 ложок ксиліту
(зробити пудру)
1 маленька ложечка лимонного соку
щіпка солі
Білок збиваємо на піну ( близько 20 хвилин), додаємо поволі ксиліт, сіль, сік. Взбиту піну ділимо на 2 частини, викладаємо піну на папір,формуючи 2 коржі. Ставимо одночасно 2 коржі сушити в нагріту до 160 градусів духовку, закриваємо духовку і відразу зменшуємо до 120 градусів і сушимо 75 хвилин.
УВАГА!!!
Безе на ксиліті буде як губка, залишаємо на ніч в духовці і рано буде хрумка
Крем:
200 мл вершків 36% взбити
Перемащуємо коржі кремом і декоруємо фруктами.
Czy jeśli chciałabym zrobić w torciku masę np. malinową to po zamieszaniu śmietanki z malinami czym ją "usztywnić"
OdpowiedzUsuńŻelatyną
Usuń