Lody śmietankowo-morelowe...Вершково-абрикосове морозиво
Musimy przygotować albo słoiczek z pokrywką albo pojemnik ze szczelną pokrywką.
Do słoiczka lub do pojemnika wlewamy 400-500 ml śmietany 30% lub 36%
Dodajemy zblendowane morele, muszą być bardzo dojrzałe
( zblendować 10 morel)
( zblendować 10 morel)
Zamykamy słoiczek i energicznie potrząsamy (2-3 minuty)
Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny.
P.S lody lepiej smakują niż wyglądają:-)
Потрібно приготувати баночку з кришкою.
В баночку вилити 400-500 мл сметани 30 %.
Додати зблендовані абрикоси (я мала 10 штук)
Закрити баночку кришкою і енергічно струсонути/взбовтати (2-3 хв)
Вставити в морозилку на мін 3 години.
Морозиво краще смакує ніж виглядає
Proste, a wyglądają smacznie - czas wypróbować :)
OdpowiedzUsuńbardzo proste i bardzo smaczne, polecam:-)
UsuńCzy inne owoce też się nadają?
OdpowiedzUsuńMyślę ze tak:-)
UsuńA nie lepiej ubić śmietanę mikserem , dodać owoce i zamrozić? Są.delikatniejsze a po dodaniu jeszcze mascarpone o niebo lepsze
OdpowiedzUsuńSą różne kombinacje, kwestia wyobraźni, tym razem wykombinowalam taki, z mascarpone robiłam, przepis również jest na blogu
UsuńKtóry przepis na lody jest z mascarpone? :-)
OdpowiedzUsuńhttp://sweet-and-spicy-cooking.blogspot.com/2017/03/lchfcherry-ice-cream.html
Usuń