Gryczano-owsiane bułeczki bez drożdży i glutenu...Гречано-вівсяні булочки без дріжджів і глютену



8 bułeczek:
350 gr mąki gryczanej
10 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
łyżeczka proszku
łyżeczka soli
3 łyżki lnu (ziarna)
250 ml maślanki
2 łyżki oleju
Wszystko wymieszać, ciasto ma być lekkie, mięciutkie
Smarujemy dłonie olejem i robimy kulki, ciasto może się kleić, ale nie dosypywać mąki.
Wykładamy bułeczki na papier, posypujemy ziarnami i odstawimy na 10 min w  ciepłe miejsce
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min, 170 stopni, termoobieg.

!!!Bułeczki wychodzą chrupiące i kruche, ale bardzo smaczne!!!



8 булочок:
350 гр гречаного борошна 
10 ложок вівсяних пластівців
(безглютенові) 
ложечка порошку 
ложечка солі
3 ложки льону (зерна) 
250 мл кефіру 
2 ложки олії 
Все вимішати, тісто має бути м'яке. 
Змастити руки олією і формувати кульки, тісто може клеїтись до рук, але не досипати борошна. 
Виложити булочки  на папір, посипати зернами і вставити в нагріту духовку на 20 хвилин, 170 градусів, термообіг. 

Komentarze

  1. Hm chyba zrobiłam coś źle bo wyszły mi kamienie :( smaczne, ale twarde i lekko jakby niedopieczone. Piekłam nawet 10 min dłużej kombinujac z termoobiegiem i grzałka góra dół. Jakieś rady?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może za dużo kombnacji:-) powinna być taka temperatura , jaka jest w przepisie i termoobieg, może za długo bułeczki były w piekarniku, im dłużej pieczemy, tym bardziej twarde są

      Usuń
    2. Być może. Dziękuję za odpowiedź, będę je robić powtórnie bo są bardzo smaczne - tym razem bez kombinacji ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty