Gryczano-owsiane bułeczki bez drożdży i glutenu...Гречано-вівсяні булочки без дріжджів і глютену
8 bułeczek:
350 gr mąki gryczanej
10 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
łyżeczka proszku
łyżeczka soli
3 łyżki lnu (ziarna)
250 ml maślanki
2 łyżki oleju
Wszystko wymieszać, ciasto ma być lekkie, mięciutkie
Smarujemy dłonie olejem i robimy kulki, ciasto może się kleić, ale nie dosypywać mąki.
Wykładamy bułeczki na papier, posypujemy ziarnami i odstawimy na 10 min w ciepłe miejsce
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min, 170 stopni, termoobieg.
!!!Bułeczki wychodzą chrupiące i kruche, ale bardzo smaczne!!!
8 булочок:
350 гр гречаного борошна
10 ложок вівсяних пластівців
(безглютенові)
ложечка порошку
ложечка солі
3 ложки льону (зерна)
250 мл кефіру
2 ложки олії
Все вимішати, тісто має бути м'яке.
Змастити руки олією і формувати кульки, тісто може клеїтись до рук, але не досипати борошна.
Виложити булочки на папір, посипати зернами і вставити в нагріту духовку на 20 хвилин, 170 градусів, термообіг.
Hm chyba zrobiłam coś źle bo wyszły mi kamienie :( smaczne, ale twarde i lekko jakby niedopieczone. Piekłam nawet 10 min dłużej kombinujac z termoobiegiem i grzałka góra dół. Jakieś rady?:D
OdpowiedzUsuńmoże za dużo kombnacji:-) powinna być taka temperatura , jaka jest w przepisie i termoobieg, może za długo bułeczki były w piekarniku, im dłużej pieczemy, tym bardziej twarde są
UsuńByć może. Dziękuję za odpowiedź, będę je robić powtórnie bo są bardzo smaczne - tym razem bez kombinacji ;)
Usuń