Orkiszowe bułeczki śniadaniowe...Спельтові булочки на сніданок



opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych 
250 ml ciepłej wody
50 ml oleju
łyżeczka soli
około 3 szklanek mąki orkiszowej typ 1850 

Drożdże wsypać do miski, dodać ciepłą wodę, olej, sól i mąkę.
Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
Po godzinie formować bułeczki, ja wałkowałam paseczki i zawijałam w ślimaczek, odstawić na 15 min, potem posmarować wodą, posypać ziarnami ( sezam, len, ziarna dyni) i do piekarnika na 20 min, 180 stopni, termoobieg.


пачка сухих дріжджів або 25 гр свіжих 
250 мл теплої води
50 мл олії
ложечка солі
3 склянки спельтового борошна тип 1850 

Дріжджі висипати до миски і додати теплу воду, сіль, олію, борошно і замісити тісто.
Відставити тісто на годину щоб підросло.
По годині формувати кульки або равлики, відставити на 15 хвилин, а потім помастити водою, посипати гарбузовим насінням, сезамом і поставити пекти на 20 хвилин, 180 градусів, термообіг.

Komentarze

Popularne posty