XXL drożdżówka orkiszowa z twarogiem... XXL спельтова ватрушка з сиром
opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych
250 ml ciepłego mleka
50 ml oleju
łyżeczka soli
łyżeczka ksylitolu lub erytrolu
około 3 szklanek mąki orkiszowej typ 1850
Drożdże wsypać do miski, dodać ciepłe mleko, olej, sól, słodziło i mąkę.
Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
Po godzinie uformować jedną wielką kulkę, rozwałkować delikatnie i odstawić na 20 min.
Gdy podrośnie, zrobić w środku wgłębienie (wciskać mocno dnem szklanki zostawiając tylko brzegi, czyli robimy jak tradycyjną drożdżówkę z twarogiem) i wypełnić masą twarogową, posmarować powidłami śliwkowymi 100% i udekorować mrożonymi owocami leśnymi
Posmarować brzegi mlekiem lub wodą, wstawić do piekarnika na 20-25 min, 180 stopni, termoobieg.
Masa twarogowa:
300 g twarogu
jajko
łyżkę ksylitolu lub erytrolu
пачка сухих дріжджів або 25 гр свіжих
250 мл теплого молока
50 мл олії
ложечка солі
ложечка ксилітолу
3 склянки спельтового борошна тип 1850
Дріжджі висипати до миски і додати тепле молоко, сіль, ксилітол, олію, борошно і замісити тісто.
Відставити тісто на годину щоб підросло.
По годині формувати велику кульку і розтачати, відставити на 20 хвилин
Потім зробити отвір дном малої склянки і наповнити його сирною масою, помастити сливовим повидлом і ягодами, а тісто помастити молоком.
Поставити пекти на 20-25 хвилин, 180 градусів, термообіг.
Сирна маса
300 гр творогу
яйце
ложка ксилітолу
Komentarze
Prześlij komentarz