Niskowęglowodanowe oponki...Низьковуглеводні донати
50 g drożdży
300 ml wody
300 ml śmietany 30%
80-100 ml oleju
4-5 łyżek erytrolu
szczypta soli
300-320 g mieszanki chlebowej wysokobiałkowej
Drożdże pokruszyć, posypać łyżeczką erytrolu, można nie posypywać.
Dodać ciepłą wodę, olej, śmietanę, szczyptę soli, erytrol i 300 g mieszanki chlebowej wysokobiałkowej
Zagnieść ciasto, odstawić na 90 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno by delikatne, miękkie
Delikatnie rozwałkować ciasto, wycinać oponki
Postawić oponki w ciepłym miejscu aby trochę wyrosły (20 min).
Smażymy w rozgrzanym oleju (1litr)
Uwaga: to nie są pączki z tradycyjnej mąki, więc trudno oczekiwać tradycyjnego smaku, ale są mięciutkie i tłuściutkie:-)
50 г дріжджів
300 мл води
300 мл вершків 30%
80-100 мл олії
дрібка солі
4-5 столових ложок еритритолу
300-320 г високобілкової хлібної суміші
Подрібніть дріжджі
Додайте теплу воду, олію, вершки, щіпку солі, еритритол і 300 г високобілкової хлібної суміші
Тісто акуратно розкачати, вирізати донати
Замісити тісто, відставити на 90 хвилин у тепле місце для підняття.
Тісто має бути ніжним, м’яким
Смажте в розігрітій олії (1 літр)
Поставте донати в тепле місце, щоб трохи підросли (20 хвилин).
Примітка: це не традиційні борошняні пончики, тому важко очікувати традиційного смаку, але вони м’які та жирні :-)
Komentarze
Prześlij komentarz