"Ślimaczkowa" zapiekanka/ciasto z twarogiem, makiem i orzechami (glutenfree)..."Равликова запіканка" / пиріг з сиром, маком та горіхами(glutenfree)
100 g tartego sera mozzarella i 100 g serka homogenizowanego naturalnego rozpuścić w mikrofali
Dodać jajko, szybko wymieszać, dodać 80-100 g mąki migdałowej, łyżeczkę proszku do pieczenia i też szybko wymieszać
Powstanie kulka, bardzo delikatna i klejąca.
Wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim papierem do pieczenia i rozwałkować
Posmarować roztopionym masłem (około 10 ml), wyłożyć pokruszony twaróg (120-150 g),posypać makiem (około 50 g), orzechami (około 30-40 g) i erytrolem.
Zawinąć w rulonik pomagając sobie papierem bądź zwilżonymi palcami
Pokroić rulonik na małe kawałeczki i wykładać nadzieniem do góry do żaroodpornego naczynia lub innej formy czy patelni, którą możemy wstawić do piekarnika
Rozmiar formy : 15/15 lub 20/20
Można posypać orzeszkami
Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15-20 min, 170-180 stopni, termoobieg
Розчиніть у мікрохвильовці 100 г тертого сиру моцарела та 100 г натурального кремового сиру
Додайте яйце, швидко перемішайте, додайте 80-100 г мигдалевого борошна, чайну ложку розпушувача і теж швидко перемішайте
Ви отримаєте кульку, дуже ніжну і липку.
Покладіть на жиростійкий папір, накрийте другим і розкачайте
Змастіть розтопленим вершковим маслом (близько 10 мл),виложити подрібнений сир (100-120 г), посипте маком (близько 50 г), горіхами (близько 30-40 г) та еритритом.
Наріжте рулет невеликими шматочками і викладіть начинкою догори в жароміцний посуд
Розмір форми: 15/15 або 20/20
Поставте в розігріту духовку приблизно на 15-20 хвилин, 170-180 градусів, гаряче повітря
Komentarze
Prześlij komentarz