Orkiszowe jagodzianki ... Спельтові булочки з чорницями
50 g drożdży
420 ml ciepłego mleka owsianego
100 g masła rozpuścić
3 żółtka
2 łyżki erytrolu lub ksylitolu
około 650 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej, ciasto powinno być bardzo miękkie, więc mąkę wsypujemy powoli, bo może trzeba będzie mniej dodać
Drożdże pokruszyć, dodać ciepłe mleko, masło, żółtka, erytrol, szczyptę soli i mąkę.
Zagnieść ciasto, odstawić na 60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 15 kawałków, każdy kawałek delikatnie rozwałkować, nałożyć jagody, skleić brzegi i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut
Posmarować białkiem i posypać kruszonką
Piec 20 min przy 180 stopniach (termoobieg).
Kruszonka:
100 g masła
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżki erytrolu
50 г дріжджів
420 мл теплого вівсяного молока
Розтопити 100 г вершкового масла
3 жовтки
2 столові ложки еритриту або ксиліту
приблизно 650 г цільнозернового спельтового борошна, тісто має бути дуже м’яким, тому додавайте борошно повільно, оскільки вам може знадобитися менше
Дріжджі подрібнити, додати тепле молоко, вершкове масло, жовтки, еритрит, дрібку солі і борошно.
Замісити тісто, залишити на 60 хвилин у теплому місці для підйому.
Розділіть тісто на 15 частин, кожну частину акуратно розкачайте, викладіть чорниці, зліпіть краї і залиште підходити на 30 хв.
Змастити яєчним білком і посипати посипкою
Випікати 20 хвилин при 180 градусах (конвекція).
Посипка:
100 г вершкового масла
150 г цільнозернового борошна спельти
2 столові ложки еритриту
Komentarze
Prześlij komentarz