Plecionka z makiem, dżemem i orzechami...Плетенка з маком, джемом та горіхами





25 gr drożdży
250 ml ciepłego mleka
70 ml roztopionej margaryny
200 gr cukru
4 żółtka
szczyptę soli
600-700 gr mąki
masy makowa-200 gr
dżem-200 gr
orzechy włoskie-100 gr


Drożdże posypać 2 łyżeczkami cukru aby się rozpuściły.
Dodać ciepłe mleko, żółtka, roztopioną margarynę, resztę cukru, trochę soli i mąkę.
Zagnieść ciasto.

Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aby urosło i podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć masę makową i zwijać roladę.
Znów rozwałkować, posmarować dżemem, posypać orzechami i zwijać w roladę.
Dwie roladę spleść i odłożyć w ciepłe miejsce na 10 min.
Pieczemy 30 min, temperatura 170 stopni, termoobieg.





25 гр дріжджів
250 мл теплого молока
200 гр цукру
4 жовтки
600-700 гр борошна
70 мл розтопленого маргарину
трохи солі
макова маса- 200 гр
джем - 200 гр
горіхи - 100 гр

Дріжджі посипати 2 ложками цукру щоб розчинились.
Додати тепле молоко, жовтки, розтоплений маргарин, решту цукру, трохи солі і муку.
Замісити тісто.
Поставити в тепле місце на 1,5 години щоб підросло.
Розтачати тісто, на тісто виложити макову масу, закрутити рулет, знову розтачати тісто, на тісто виложити джем і горіхи, закрутити рулет, переплести рулети і поставити в тепле місце на 10 хв
Пекти 30 хвилин, 170 градусів, термообіг.

Komentarze

Popularne posty