Ósemki drożdżowe z truskawkami i kruszonką...Дріжджові вісімки з полуницею і кондитерською посипкою





30 gr drożdży
150 gr cukru brązowego
250 ml ciepłego mleka
100 ml oleju
3 żółtka
400 gr pszennej mąki
400 gr mąki pełnoziarnistej pszennej typ 2000
białka do smarowania ciasta
40 truskawek

Kruszonka:
7 łyżek mąki, 
3 łyżki cukru, 
50 gr masła

Drożdże posypać 2 łyżeczkami cukru aby się rozpuściły.
Dodać ciepłe mleko, olej, jajka, resztę cukru i mąkę.
Zagnieść ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aby urosło.
Rozwałkować ciasto.
Z ciasta uformować wałeczki, zawinąć w ósemki.
 W każdą dziurę włożyć truskawkę
Zostawić na około 20 min aby urosły.
Po 20 min posmarować je białkiem, posypać kruszonką i do piekarnika.
Piec 20 min przy 170 stopniach (termoobieg).



30 гр дріжджів
150 гр  тростинного цукру
3 жовтки
250 мл молока
100 мл олії
350 грам пшеничного борошна
350 грам цільнозернового борошна
білки до змащення тіста
40 полуниць


Kондитерська посипка:
7 ложок борошна
3 ложки цукру
50 грам масла

Дріжджі посипати 2 ложками цукру щоб розчинились.
Додати тепле молоко, жовтки , олію, решту цукру і борошно.
Замісити тісто.
Поставити в тепле місце на 1,5 години щоб підросло.
Розтачати тісто, закручувати вісімки,  в кожну дірку покласти полуницю. 
Відставити на 20 хвилин, щоб підросли. 
Посипати  кондитерською посипкою і ставити пекти. 
Печемо при 180 градусах 20 хвилин.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty