Orkiszowe paszteciki z pieczarkami...Спельтові завиванці з печерицями


50 g drożdży 
3 żółtka
250 ml ciepłego mleka
150-200 ml oleju lub roztopionego masła
500-600 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
Drożdże pokruszyć, posypać łyżeczką erytrolu lub ksylitolu, można nie posypywać.
Dodać ciepłe mleko, żółtka, olej, szczyptę soli i mąkę.
Zagnieść ciasto, odstawić na 60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Musimy rozwałkować ciasto wzdłuż i nałożyć farsz.
Zwijamy w roladę, kroimy dość wąskie paski i wykładamy na blachę. 
Blachę umieszczamy w ciepłym miejscu aby paszteciki trochę wyrosły.
Smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem
Wypiekamy przy temperaturze 180 stopni około 20 min.

Farsz:
Cebula- 2 szt
Pieczarki - 1 kg 
Marchew
Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew również ścieramy na dużych oczkach.
Cebulе kroimy.
Pieczarki, marchewkę i cebule solimy i dusimy na patelni.
Dodamy wyciśnięty czosnek (ja dałam 2 ząbki)



50 гр дріжджів
3 жовтки
250 мл теплого молока
150-200 мл олії
500-600 гр цільнозернового спельтового борошна
Дріжджі подрібнити, посипати еритролем, можна не посипати.
Додати тепле мoлoко, жовтки, олію, трішки солі і борошно
Замісити тісто, відставити на 60 xв.
Розтачуємо тісто вздовж і накладаємо фарш.
Закручуємо в рулет і ріжемо на досить тоненькі смужки.
Викладаємо на бритванку. 
Бритванку ставимо в тепле місце, щоб підросли.

Фарш:
2 цибулини
1 кг печериць
морква
Печериці почистити, потерти на терці, морква також терти
Цибулю порізати, додати печериці, морква, посолити і тушити на пательні.
Потім додати часник, я витиснула 2 зубчики.
Змащуємо яйцем, посипаємо сезамом або насінням соняшника і ставимо в духовку на 20 хвилин, 180 градусів.


Komentarze

Popularne posty