Zawijańce z cynamonem...Равлики з корицею


250 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych drożdży 
80 ml oleju lub oliwy z oliwek 
jajko
40 g erytrolu
szczypta soli
450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
Zagnieść ciasto
Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę
Ciasto jest bardzo mięciutkie i delikatne.
Rozwałkować ciasto, posmarować masłem (około 50 g rozpuścić) posypać cynamonem i erytrolem, zawinąć w roladę, pokroić roladę i wyłożyć na blachę.
Zostawić na około 20 min aby urosły,
Po 20 min posmarować jajkiem i do piekarnika.
Piec 20 min przy 170 stopniach (termoobieg).
Gotowe zawijańce posmarować jogurtem naturalnym
(jogurt naturalny wymieszałam z cukrem pudrem z erytrolu)


250 мл теплого молока 
30 г свіжих дріжджів або пачка сухих 
80 мл олії або оливи 
яйце 
40 г еритролу
450 г цільнозернового борошна спельти типу 2000 
Замісити тісто
 Відставити в тепле місце на 1 годину 
Тісто виходить дуже м'яким і ніжним. 
Тісто розкачати, змастити вершковим маслом
 (розвести близько 50 г), посипати корицею і еритролом, згорнути в рулет, розрізати рулет і викласти на папір 
Залишити на 20 хвилин 
Через 20 хвилин змастити яйцем і поставити в духовку
Випікати 20 хвилин при 170 градусах
 Готові равлики змастити натуральним йогуртом 
(Я змішала натуральний йогурт з пудрою з еритролу)

Komentarze

Popularne posty