Orkiszowe bułeczki z wiśniami... Спельтові булочки з вишнями


50 g drożdży 
250 ml ciepłego mleka owsianego
200 ml śmietany 30%
20 ml oleju
2 żółtka
2 łyżki erytrolu lub ksylitolu
550-600 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej, ciasto powinno być bardzo miękkie, więc mąkę wsypujemy powoli, bo może trzeba będzie mniej dodać

Drożdże pokruszyć, dodać ciepłe mleko, śmietankę, olej, erytrol, szczyptę soli i mąkę.
Zagnieść ciasto, odstawić na 60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Formować małe bułeczki i odłożyć w ciepłe miejsce aby urosły.
Po 60 minutach przycisnąć każdą bułeczkę, nałożyć wiśnie, skleić brzegi i odstawić do wyrośnięcia na15 min
Posmarować bułeczki  białkiem
Piec 20 min przy 180 stopniach (termoobieg).



50 г дріжджів 
250 мл теплого вівсяного молока
 200 мл вершків 30% 
20 мл олії 
2 жовтки 
2 столові ложки еритриту або ксиліту 
550-600 г цільнозернового спельтового борошна, 
тісто має бути дуже м’яким, тому всипайте борошно повільно, тому що вам може знадобитися додати менше 
 Дріжджі подрібнити, додати тепле молоко, вершки, олію, еритрит, дрібку солі та борошно. 
Замісити тісто, залишити на 60 хвилин у теплому місці для підйому.
 Сформувати невеликі булочки і поставити в тепле місце для підйому. 
Через 60 хвилин притисніть кожну булочку, викладіть вишні, закріпіть краї та дайте підійти 15 хвилин 
Змастіть булочки білком
Випікати 20 хвилин при 180 градусах



Komentarze

Popularne posty