Bardzo zdrowe fit bułeczki...Мега поживні і здорові булочки
-
opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych
250 ml ciepłej wody
50 ml oleju
łyżeczka soli
około 3 szklanek mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850 lub 2000
Drożdże wsypać do miski, dodać ciepłą wodę, olej, sól i mąkę.
Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
Po godzinie formować małe kuleczki, odstawić na 10 min, potem posmarować mlekiem, posypać ziarnami ( sezam, len, ziarna dyni) i do piekarnika na 20 min, 180 stopni, termoobieg.
пачка сухих дріжджів або 25 гр свіжих
250 мл теплої води
50 мл олії
ложечка солі
3 склянки темного цільнозернового борошна тип 1850 або 2000
Дріжджі висипати до миски і додати теплу воду, сіль, олію, борошно і замісити тісто.
Відставити тісто на годину щоб підросло.
По годині формувати кульки, відставити кульки на 10 хвилин, а потім помастити молоком, посипати гарбузовим насінням, сезамом і поставити пекти на 20 хвилин, 180 градусів, термообіг.
Cyba skusze się na ten przepis i zrobię te bułeczki ;)
OdpowiedzUsuńTe bułeczki są hitem juz 2 rok, codziennie około 50 odsłon, więc musisz zrobić
UsuńA ile bułek wychodzi z przepisu, 6 jak na zdjęciu? :)
OdpowiedzUsuńWszystko zalezy jak duże uformujesz, u mnie bylo 6
UsuńChyba robię coś nie tak, bo nie udało mi się takich ładnych uformować :P Nie mniej wyszły pyszne :)
OdpowiedzUsuńMoze drożdże byly winne, może mąka, może ciasto za twarde, jest duzo powodów, jesli były wykorzystane wszystkie składniki , to nie powinno byc problemu, ale ważne że smakowaly
UsuńA czy zamiast maki pszennej moge uzyc orkiszowej typ 1850 ?
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować, ale czy wyjda takie same - nie wiem😁
Usuńile kcal ma jedna bułeczka :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia
UsuńMoje niestety smakują jak papier, a trzymałam się przepisu :(
OdpowiedzUsuńjeśli drożdże są stare lub ciasto za mało wyrosło to tak może być, na fb codziennie ktoś piszę ze bułki są super, a tych osób jest sporo, także nie tylko mi wychodzą :-)
UsuńMoże ja jestem wymagająca :) Wyrosły podwójnie albo i bardziej, a drożdże były instant i nie stare, po prostu ciężko z tego typu mąki uzyskać coś smacznego dla IO :) Może jak bym dodała ziarenek będą lepsze :)
UsuńAle w sumie, jak patrzę na Twoje moje są mniej wyrośnięte, może trzeba było dłużej poczekać :) Ah ja niecierpliwa ;)
UsuńNo niestety te bułki zawsze będą w smaku inne, ta Mąka ma specyficzny smak, kwestia przyzwyczajenia na początku jest trudno, ja juz lat 10 wcinam według IO, to juz jestem przyzwyczajona i albo wszystko mi smakuje, albo nic😂
Usuńbez termoobiegu wyjdą?...
OdpowiedzUsuńtak
UsuńZrobiłam z mąki zytniej 2000 i pszennej 1850. I są super
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się bardzo 😉
UsuńA dzisiaj dodałam do nich zakwas orkiszowy. ...my nie musimy unikać glutenu. Rewelacyjne.
UsuńSuper, te bułki są akurat glutenowe, chyba że chodziło o inny przepis
UsuńNo rzeczywiście 😉
UsuńCzy zamiast oleju można dodać oliwę? Czy nie wyjdzie to samo?
OdpowiedzUsuńOliwę z oliwek można
UsuńZrobiłam wg przepisu ale z mąką razową i ciasto mi nie wyrosło :( Czy rodzaj mąki ma tutaj znaczenie?
OdpowiedzUsuńmąka powinna być tylko i wyłącznie taka, jaka jest podana w przepisie, razowa mąka potrzebuje inne proporcje i inny czas oczekiwania
Usuń