Gryczano - orkiszowe bułeczki... Гречано - спельтовi булочки
300 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
400-450 g mąki gryczanej
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 lub 2000
3 łyżki nasion lnu
Ciasto powinno być delikatne, więc powoli dosypujemy mąkę
Ciasto powinno być delikatne, więc powoli dosypujemy mąkę
Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut
Po 60 minutach uformować bułeczki, ponacinać i posmarować wodą, mlekiem lub jajkiem i posypać ziarnami
Ja posmarowałam wodą
Ja posmarowałam wodą
Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce aby urosło
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min,
170-180 stopni, termoobieg
6-7 булочoк
25 г дріжджів
300 мл теплої води
3 столові ложки оливкової олії
чайна ложка солі
400-450 г гречаного борошна
200 г спельтового борошна
3 столові ложки насіння льону
Замісити тісто і відкласти в тепле місце на 50-60 хвилин
Через 50- 60 хвилин замісити булочки, змастити водою, молоком або яйцем і посипати насінням
Я змазала водою
Поставити на 10 хвилин у тепле місце, щоб булочки підросли Поставте в попередньо розігріту духовку на 20 хвилин, 170-180 градусів, гаряче повітря
Komentarze
Prześlij komentarz