Zawijana babka...Закручена паска
Przepis na 3 zawijane babki:
25 g drożdży świeżych lub 7 g instant
zalać ciepłym mlekiem (250 ml), potem dodać
80-100 g masła (rozpuścić)
3 żółtka
5 łyżek ksylitolu lub erytrolu
szczypta soli
około 550-650 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (typ 1850 lub 2000), ciasto powinno być bardzo miękkie, więc mąkę wsypujemy powoli, najpierw 500 g, a potem powoli kolejne 150 g, bo może trzeba będzie dodać tylko 500 g, gdyż każda maka jest inna
Zagnieść ciasto, odstawić na 60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 3 części.
Każdą część rozwałkować, posmarować roztopionym masłem (razem będzie około 100 g masła) i napełnić rodzynkami (potrzebujemy około 100 g zaparzonych rodzynek) i płatkami migdałowymi (ok 100 g) i zwinąć w rulonik
Każdy rulonik zakręcić w ślimaka, włożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut
Jeśli robimy jedną większą babkę, to czas pieczenia dłuższy.
Sprawdzamy patyczkiem
Jeśli robimy jedną większą babkę, to czas pieczenia dłuższy.
Sprawdzamy patyczkiem
Po 30 minutach nożyczkami ponacinać ciasto aby uzyskać "jeżyka" i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut, termoobieg, 170 stopni
Gotowe ciasto posypać pudrem z ksylitolu lub erytrolu
Рецепт на 3 штуки:
25 г свіжих дріжджів залити теплим молоком (250 мл), після чого додати 80-100 г вершкового масла (розчинити)
3 жовтки
5 столових ложок ксиліту або еритролу
щіпка солі
550-650 г цільнозернового спельтового борошна, тісто повинно бути дуже м'яким,
тому борошно висипаємо повільно,
спочатку 500 г, потім повільно ще 150 г,
тому що вам може знадобитися лише 500 г
Замісити тісто, відкласти на 60 хвилин у тепле місце, щоб піднялося
Розділіть тісто на 3 частини.
Кожну частину розкачайте, змастіть розтопленим маслом (разом буде близько 100 г вершкового масла)
і посипати родзинками (нам потрібно близько 100 г запарених родзинок) і мигдалевими пластівцями (близько 100 г) і закрутити в рулет
Закрутіть кожен рулет у равлика, викладіть у форму
і відставте підрости на 30 хвилин
Через 30 хвилин ножицями понадрізати тісто, щоб отримати «їжачка», і поставити в попередньо розігріту духовку, пекти 30-40 хв, 170 градусів
Посипте готове тісто пудрою з ксиліту або еритролу
Komentarze
Prześlij komentarz