Zawijańce z cynamonem...Равлики з корицею
250 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych drożdży
30 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych drożdży
80 ml oleju lub oliwy z oliwek
jajko
40 g erytrolu
szczypta soli
450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
Zagnieść ciasto
Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę
Ciasto jest bardzo mięciutkie i delikatne.
Rozwałkować ciasto, posmarować masłem (około 50 g rozpuścić) posypać cynamonem i erytrolem, zawinąć w roladę, pokroić roladę i wyłożyć na blachę.
Zostawić na około 20 min aby urosły,
Po 20 min posmarować jajkiem i do piekarnika.
Piec 20 min przy 170 stopniach (termoobieg).
Gotowe zawijańce posmarować jogurtem naturalnym
(jogurt naturalny wymieszałam z cukrem pudrem z erytrolu)
250 мл теплого молока
30 г свіжих дріжджів або пачка сухих
80 мл олії або оливи
яйце
40 г еритролу
450 г цільнозернового борошна спельти типу 2000
Замісити тісто
Відставити в тепле місце на 1 годину
Тісто виходить дуже м'яким і ніжним.
Тісто розкачати, змастити вершковим маслом
(розвести близько 50 г), посипати корицею і еритролом, згорнути в рулет, розрізати рулет і викласти на папір
Залишити на 20 хвилин
Через 20 хвилин змастити яйцем і поставити в духовку
Випікати 20 хвилин при 170 градусах
Готові равлики змастити натуральним йогуртом
(Я змішала натуральний йогурт з пудрою з еритролу)
Komentarze
Prześlij komentarz