Drożdżówki z budyniem i truskawkami...Ватрушки з пудингом і полуницями



25 gr drożdży
100 gr cukru
2 jajka
200 ml mleka
70 ml oleju
około 3 szklanek mąki
jajko do smarowania ciasta

truskawki-około 300-400 gr

paczka budyniu śmietankowego
( ugotować wg przepisu na paczce)

Drożdże posypać 2 łyżeczkami cukru aby się rozpuściły.
Dodać ciepłe mleko, jajka, olej, resztę cukru i mąkę.
Zagnieść ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aby urosło i podwoiło objętość.
Formować małe bułeczki i odłożyć w ciepłe miejsce aby urosły.
Zrobić wgłębienie w bułeczkach dnem małej szklanki/kieliszka.
Nałożyć budyń i truskawkę.
Posmarować ciasto (brzegi) jajkiem.
Piec 15 min przy 180 stopniach (termoobieg).

Gotowe posypać cukrem pudrem.





25 гр дріжджів
100 гр цукру
2 яйця
200 мл молока
70 мл олії

3 склянки борошна
яйце до змащення тіста

полуниці- 300-400 гр

пачка вершкового пудингу
( зварити згідно інструкції на пачці)

Дріжджі посипати 2 ложками цукру щоб розчинились. 
Додати тепле молоко, яйця, олію, решту цукру і борошно.
Замісити тісто. 
Поставити в тепле місце на 1,5 години щоб підросло.
Зробити маленькі булочки і поставити щоб трошки виросли, а потім зробити отвір дном малої склянки і наповнити його пудингом і полуницею, а тісто помастити яйцем.
Печемо при 180 градусах 15 хвилин.
Готові посипати пудрою.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty