Drożdżówki z serem i jagodami...Булочки з сиром і ягодами




25 gr drożdży
3 łyżki ksylitolu
2 żółtka
200 ml śmietany 30%
50 ml oleju
około 3-3,5 szklanek mąki pełnoziarnistej typ 1850
białko do smarowania ciasta

twaróg  -200 gr
( zblendować z żółtkiem i łyżką ksylitolu)

Drożdże posypać ksylitolem (na oko, troszeczkę) aby się rozpuściły.
Dodać śmietanę, żółtka,olej, resztę ksylitolu i mąkę.
Zagnieść ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aby urosło i podwoiło objętość.
Formować małe bułeczki i odłożyć w ciepłe miejsce aby urosły.
Zrobić wgłębienie w bułeczkach dnem małej szklanki
Nałożyć twaróg, udekorować mrożonymi owocami.
Posmarować ciasto (brzegi) jajkiem.
Piec 20 min przy 180 stopniach (termoobieg).


25 гр дріжджів
3 ложки березового цукру
2 жовтки
200 мл сметани 30%
50 мл олії
3-3,5 склянки цільнозернового борошна тип 1850
білок до змащення тіста

творог - 200 гр
(зблендувати з ложкою ксиліту і жовтком)

Дріжджі посипати  ксилітом, щоб розчинились.
Додати сметану,жовтки , олію, решту ксиліту і борошно.
Замісити тісто.

Поставити в тепле місце на 1,5 години щоб підросло.


Зробити маленькі булочки і поставити щоб трошки виросли, а потім зробити отвір дном малої склянки і наповнити його творогом, прикрасити фруктами, а тісто помастити яйцем.

Печемо при 180 градусах 20 хвилин, термообіг.

Komentarze

Popularne posty