Kruche ciasto z owocami...Пісочне тісто з фруктами




Kruche ciasto:
500 g mąki
(może być pszenna pełnoziarnista typ 1850, 2000, owsiana, orkiszowa lub gryczana, a nawet zwykła biała)
200 gr masła
łyżka erytrolu
łyżeczka proszku
2 żółtka
2 łyżki śmietany 12%
Zagnieść ciasto.
Rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę zostawiając brzegi aby móc potem przykryć owoce.
Owoce mogą być różne
Ja zrobiłam z jabłkami, śliwkami i jeżynami
Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 40-50 min, 180 stopni, termoobieg.



Тісто:
500 гр борошна 
(може бути цільнозернове, грeчане, вівсяне, зі спельти, а навіть звичайне біле борошно)
200 гр масла
ложка еритролу
ложечка порошку
2 жовтка
2 ложки сметани
Замісити тісто. 
Розтачати тісто
Виложити на велику бритванку, але залишити боки, щоб можна було прикрити фрукти. 
Я дала сливи, яблука і ожину
Вставити в нагріту духовку на 40-50 хвилин, 180 градусів. 

Komentarze

Popularne posty