Cynamonowe bułeczki ze śliwkami...Булочки з корицею та сливами
14 g drożdży instant
220 ml ciepłego mleka
40 ml oliwy
szczypta soli
280 g mąki orkiszowej jasnej
50 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
Drożdże zalać ciepłym mlekiem, dodać oliwę, szczyptę soli i mąkę
Zagnieść ciasto, odstawić na 60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Można ciasto zrobić na noc i wstawić do lodówki, rano będzie mniej roboty:)
Ciasto powinno być delikatne, dlatego mąkę wsypujemy powoli, bo każda mąka jest inna i możemy potrzebować mniej lub nawet więcej
Ciasto podzielić na 8 części:
Każdą część delikatnie rozwałkować i nakładać pokrojone śliwki (około 200 g) i formować bułeczkę
Każdą bułeczkę zanurzyć w roztopionym maśle (ostudzonym), a następnie w mieszance z cukru i cynamonu (około 40 g cukru trzcinowego i 10 g cynamonu)
Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, 170 stopni, termoobieg
14 г швидкорозчинних дріжджів
220 мл теплого молока
40 мл оливкової олії
щіпка солі
280 г світлового спельтового борошна
50 г цільнозернового спельтового борошна
Змішайте дріжджі з теплим молоком, додайте оливкову олію, щіпку солі та борошно.
Замісіть тісто та дайте йому піднятися в теплому місці протягом 60 хвилин.
Ви можете приготувати тісто на ніч і поставити його в холодильник; вранці буде менше роботи :)
Тісто має бути м’яким, тому додавайте борошно поступово, оскільки кожне борошно різне, і вам може знадобитися більше або менше.
Розділіть тісто на 8 частин:
Акуратно розкачайте кожну частину та додайте нарізані сливи (приблизно 200 г) та сформуйте булочки
Занурте кожну булочку розтоплене масло (охолоджене), потім у суміш цукру та кориці (приблизно 40 г тростинного цукру та
10 г кориці).
Залишити в теплому місці для підйому
Поставте в розігріту духовку на 20 хвилин, 170 градусів
Komentarze
Prześlij komentarz