Ósemki drożdżowe z truskawkami i kruszonką...Дріжджові вісімки з полуницею і кондитерською посипкою
30 gr drożdży
150 gr cukru brązowego
250 ml ciepłego mleka
100 ml oleju
3 żółtka
400 gr pszennej mąki
400 gr mąki pełnoziarnistej pszennej typ 2000
białka do smarowania ciasta
40 truskawek
Kruszonka:
7 łyżek mąki,
3 łyżki cukru,
50 gr masła
Drożdże posypać 2 łyżeczkami cukru aby się rozpuściły.
Dodać ciepłe mleko, olej, jajka, resztę cukru i mąkę.
Zagnieść ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aby urosło.
Rozwałkować ciasto.
Z ciasta uformować wałeczki, zawinąć w ósemki.
W każdą dziurę włożyć truskawkę
Zostawić na około 20 min aby urosły.
Po 20 min posmarować je białkiem, posypać kruszonką i do piekarnika.
Piec 20 min przy 170 stopniach (termoobieg).
30 гр дріжджів
150 гр тростинного цукру
3 жовтки
250 мл молока
100 мл олії
350 грам пшеничного борошна
350 грам цільнозернового борошна
білки до змащення тіста
350 грам цільнозернового борошна
білки до змащення тіста
40 полуниць
Kондитерська посипка:
7 ложок борошна
3 ложки цукру
50 грам масла
Дріжджі посипати 2 ложками цукру щоб розчинились.
Додати тепле молоко, жовтки , олію, решту цукру і борошно.
Замісити тісто.
Поставити в тепле місце на 1,5 години щоб підросло.
Розтачати тісто, закручувати вісімки, в кожну дірку покласти полуницю.
Відставити на 20 хвилин, щоб підросли.
Посипати кондитерською посипкою і ставити пекти.
Відставити на 20 хвилин, щоб підросли.
Посипати кондитерською посипкою і ставити пекти.
Печемо при 180 градусах 20 хвилин.
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuń