Mazurek bezglutenowy




100 gr mąki migdałowej
3 łyżki mąki kokosowej
łyżeczka proszku 
łyżka erytrytolu
trochę soli
Wszystkie suche składniki wymieszać, a potem połączyc z mokrymi.

Mokre składniki:
50 g masła (roztopionego)
jajko

Ciasto będzie bardzo mięciutkie.
Na papierze do pieczenia formujemy owal, ale zostawiamy troche ciasta na brzegi(tak aby móc zrobić malutkie kuleczki) 
Robimy malutkie kuleczki wykładamy dookoła pisanki, przyciskami delikatnie widelczykiem, nakłuwamy widelczykiem mazurka i wstawiamy na 5 min do nagrzanego piekarnika (160 stopni)
W tym czasie robimy nadzienie
Nadzienie:
2 białka ubić na sztywną pianę, dodać łyzkę ksylitolu lub erytrolu  (można więcej).
Do sztywno ubitej piany dodać 10 łyżek mielonego maku i jeszcze wszystko razem miksować.
Nałożyć masę na pisankę i wstawić ponownie do piekarnika na 20 minut, 160 stopni, termoobieg.
Dekorację zrobiłam z rozpuszczonej czekolady gorzkiej i płatków migdałowych.



100 грам мигдального борошна
3 ложки кокосового борошна
ложечка порошку
ложка еритролу
Вимішати всі сухі інгредієнти і поєднати з мокрими

Мокрі інгредієнти:
50 грам масла( розтопити)
яйце

 На пергаментному папері формуємо овал, залишаючи трохи тіста на краї (стільки, щоб можна було зробити маленькі кульки. 
Накладаємо на краї кульки, притискаємо виделкою, наколюємо цілий овал і ставимо в нагріту духовку на 5 хвилин, 160 градусів. 
Робимо начинку. 
Начинка :
2 білки взбити на густу піну з ложкою березового цукру, додати 10 ложок меленого маку і все разом зміксувати. 
Виложити начинку на мазурек і 
вставити в духовку на 20 хвилин, 160 градусів, термообіг. 


Komentarze

Popularne posty