Seromakowiec... Сиромак (glutenfree)


Masa makowa:
500 gr maku mielonego
5 jajek
100 gr roztopionego masła
ksylitol
( ilość zależy od tego jak bardzo słodkie lubimy ciasta)
łyżka mąki kokosowej
garsć orzechów włoskich (posiekać)
Wszystko wymieszać, nie obowiązkowo miksować

Masa serowa:
wiaderko sera 10%-1 kg
5 żołtek
ksylitol
(ilość zależy od tego jak bardzo słodkie lubimy ciasta)
łyżka mąki lnianej
Wszystko wymieszać.

5 białek ubić na sztywną pianę
Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać
Dużą blaszkę wyłożyc papierem, wylać masę serową, a na masę wykładac masę makową (ja wykładałam łyżką).
Wstawiamy do nagrzanego pekarnika, pieczemy 40 minut, 170 stopni, a kolejne 20 minut 150 stopni, termoobieg.
Po upieczeniu można polać czekoladą 




Mакова маса:
500 грам меленого маку 
5 яєць 
100 грам розтопленого масла 
березовий цукор
(кількість залежить від того як сильно солодкe любимо)
  ложка кокосового борошна 
жменя волоського горіху (порізати)
 Все вимішати, необов'язково міксувати
Сирна маса:
відерко сиру 10%-1 кг
5 жовтків
березовий цукор
(кількість залежить від того як сильно солодкe любимо)
льняне борошно
Все вимішати 
5 білків взбити на густу піну
Додати до сирної маси і делікатно вимішати, не міксувати
Велику бритванку виложити папером і вилити сирну масу, а на сирну масу викладати макову масу
(я викладала ложкою) 
Вставити в нагріту духовку, пекти 40 хвилин, 170 градусів, а потім ще 20 хвилин, 150 градусів, термообіг. 
Потім можна полити шоколадом. 

Komentarze

Popularne posty