Powidła jabłkowe...Яблучне повидло
2 kg jabłek
Obieramy ze skórek i kroimy na małe kawałki.
Na dno garnka wlewamy 200 ml wody i wsypujemy owoce.
Dodajemy 3 łyżeczki olejku waniliowego i łyżkę cynamonu.
Gotujemy 60 min, ale cały czas mieszając aby się nie przypaliło.
Gotujemy codziennie po 45-60 min, cały czas mieszając.
(Gotujemy 3-4 dni).
Czwartego dnia wyparzamy słoiki oraz nakrętki i gorące powidła wkładamy do słoików.
Szczelnie zakręcamy.
Przewracamy słoiki do góry nogami.
UWAGA:
Aby powidła się nie psuły, słoik musi być bardzo dobrze zamknięty i nieuszkodzony, a także jest istotne - dopasowana nakrętka.
Wszystko powinno być czyste.
2 кг яблук
Ріжемо яблука на шматочки, але без шкірки.
На дно каструлі вливаємо 200 мл води,
кладемо фрукти в каструльку і додаємо 3 ложечки ванільної олійки і ложку корицю.
Готуємо 60 хвилин, цілий час помішуючи, щоб не пригоріла. Готуємо щоденно по 45-60 хвилин.
(3-4дні)
Банки потрібно простерілізувати.
Розкладаємо варення по банках і закручуємо кришки.
Перевертаємо банки.
УВАГА:
Щоб повидло не зіпсувалось, банки мусять бути чисті і міцно закриті.
Перевертаємо банки.
УВАГА:
Щоб повидло не зіпсувалось, банки мусять бути чисті і міцно закриті.
Czy miedzy jednym a drugim gotowaniem chowamy jablka do lodówki?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńCzy miedzy jednym a drugim gotowaniem chowamy jablka do lodówki?
OdpowiedzUsuń