Paszteciki orkiszowe z pieczarkami (bez nabiału i jajek)...Спельтові булочки з грибами
50 g drożdży
300 ml ciepłej wody
100 ml oleju
500-550 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1800/2000
Drożdże pokruszyć, posypać łyżeczką erytrolu, można nie posypywać.
Dodać ciepłą wodę, olej, szczyptę soli i około 100 g mąki.
Odstawić na 15 min aby się trochę podniosło, po 15 minutach dosypać resztę mąki
Zagnieść ciasto, odstawić na 60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno by delikatne, miękkie, jeśli będzie się kleić , posmarować ręce olejem
Musimy rozwałkować ciasto wzdłuż i nałożyć farsz.
Zwijamy w roladę, kroimy dość wąskie paski i wykładamy na blachę.
Blachę umieszczamy w ciepłym miejscu aby paszteciki trochę wyrosły.
Smarujemy wodą, posypujemy ziarnami
Wypiekamy przy temperaturze 170-180 stopni około 20 min.
Farsz:
Cebula- 2 szt
Pieczarki - 1,5 kg
Marchew
Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchew również ścieramy na dużych oczkach.
Cebulе kroimy.
Pieczarki, marchewkę i cebule solimy i dusimy na patelni.
Dodamy wyciśnięty czosnek (ja dałam 2 ząbki)
50 гр дріжджів
300 мл теплої води
100 мл олії
500-550 гр цільнозернового спельтового борошна
Дріжджі подрібнити, посипати еритролем, можна не посипати.
Додати теплу воду, олію, трішки солі і 100 г борошна і відставити на 15 хв аби підросло
Після 15 хв додати решту борошна
Замісити тісто, відставити на 60 xв.
Розтачуємо тісто вздовж і накладаємо фарш.
Закручуємо в рулет і ріжемо на досить тоненькі смужки.
Викладаємо на бритванку.
Бритванку ставимо в тепле місце, щоб підросли.
Фарш:
2 цибулини
1,5 кг печериць
морква
Печериці почистити, потерти на терці, моркву також терти
Цибулю порізати, додати печериці, моркву, посолити і тушити на пательні.
Потім додати часник, я витиснула 2 зубчики.
Змащуємо водою, посипаємо насінням і ставимо в духовку на 20 хвилин, 180 градусів.
Komentarze
Prześlij komentarz