Orzechowe ciasto z kremem maślanym...Горiховий пиріг з масляним кремом
8 białek ubić na pianę
dodać 8 żółtek i około 80-100 g erytrolu
200 g mielonych orzechów włoskich
Wszystko razem zmiksować
Wylać do formy
(ja użyłam dużej blachy 40x23, ale może być tortownica, będzie wyższe ciasto)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 15-20 minut, 150 stopni, termoobieg
Ciasto przekroić na 2 części i przełożyć kremem
Udekorować czekoladą (rozpuścić czekoladę 85 lub 90% , 50 ml śmietanki, 20 g masła)
Krem maślany:
500 ml śmietanki 30%
80-100 g masła orzechowego 100%
można dodać słodziło
Przez minutę miksujemy śmietankę na średnich obrotach, po czym dodajemy masło orzechowe.
Następnie miksujemy na najwyższych obrotach do momentu, aż oddzieli się zwarty tłuszcz i pojawi się wodnista maślanka.
Ubite masło przekładam na sitko wyłożone tetrą, odciskam mocno aby pozbyć się płynu
Збийте 8 білків до піни
додати 8 жовтків і приблизно 80-100 г еритриту
200 г мелених волоських горіхів
Зміксуйте все разом
Вилити у форму (40х23)
( може бути тортівниця)
Поставити в розігріту духовку, випікати близько 15-20 хвилин, 150 градусів, гаряче повітря
Розрізаємо тісто на 2 частини і перекладаємо кремом
Прикрасити шоколадом (розтопити 85 або 90% шоколаду, 50 мл вершків, 20 г вершкового масла)
Масляний крем:
500 мл вершки 30%
80-100 г арахісового масла
Міксуйте вершки на середній швидкості протягом хвилини, потім додайте арахісове масло.
Потім міксуйте на високій швидкості, поки твердий жир не відокремиться і не отримаєте рідину.
Покладіть збите масло на ситечко, сильно віджавши, щоб позбутися рідини
Komentarze
Prześlij komentarz