Drożdżowe z budyniem, śliwkami i cynamonową kruszonką..Дріжджове з пудингом, сливами і посипкою з кориці



25 gr drożdży
100 gr cukru
2 jajka
200 ml mleka
100 ml oleju
około 3 szklanek mąki
jajko do smarowania ciasta

śliwki odpestkowane-około 500 gr

Budyń śmietankowy-opakowanie
( ugotować według zaleceń na opakowaniu)

Kruszonka:
50 gr masła
3 łyżki cynamonu
5 łyżek mąki

Drożdże posypać 2 łyżeczkami cukru aby się rozpuściły.
Dodać ciepłe mleko, jajka, olej, resztę cukru i mąkę.
Zagnieść ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aby urosło i podwoiło objętość.
Ciasto rozwałkować i podzielić na 2 części.
Jedną część wyłożyć na blachę (duża blacha), na ciasto budyń, na budyń śliwki i przykryć drugą częścią ciasta.
Posmarować ciasto jajkiem i posypać kruszonką.
Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce aby troszkę urosło.
Piec około 30 min przy 180 stopniach (termoobieg).





25 гр дріжджів
100 гр цукру
2 яйця
200 мл молока
100 мл олії
3 склянки борошна
яйце до змащення тіста

сливи без кісток- 500 г

Вершковий пудинг-пачка 
(приготовити згідно з інструкцією на пачці)

Дріжджі посипати 2 ложками цукру щоб розчинились. 
Додати тепле молоко, яйця, олію, решту цукру і борошно. 
Замісити тісто. 
Поставити в тепле місце на 1,5 години щоб підросло. 
Розтачати тісто, поділити на 2 частини, першу частину виложити на бритванку (велика бритванка), на тісто пудинг, на пудинг сливи, а на сливи другу частину тіста. 
Тісто помастити яйцем в посипати кондитерською посипкою. 

Кондитерська посипка: 
50 гр масла 
3 ложки кориці 
5 ложок борошна 

На 10 хвилин поставити тісто в тепле місце щоб підросло. 
Печемо при 180 градусах, 30 хвилин, термообіг.

Komentarze

Popularne posty