Cruffin



50 g drożdży
zalać ciepłym mlekiem (450 ml), potem dodać 
80 g masła (roztopić) 
4 żółtka
50 g ksylitolu lub erytrolu
szczypta soli
4 łyżki soku pomarańczowego
około 800 - 850 g mąki pszennej tortowej, ciasto powinno być bardzo miękkie, jeśli będzie się  kleić do rąk, to wyrabiać, nie dosypywać mąki, ewentualnie można posmarować dłonie olejem 
Zagnieść ciasto, odstawić na 60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 3 lub 4 części, zależy ile chcemy sztuk 
Każdą część rozwałkować, posmarować roztopionym masłem (około 100 gr potrzebujemy) i napełnić dodatkami: mogą być to rodzynki, orzechy lub mak
Ja zrobiłam 3 z rodzynkami i orzechami i jeden z makiem i orzechami
 Zwinąć w rulonik
Każdy rulonik przeciąć wzdłuż na 2 równe części, ale nie do końca.
 Zwinąć w ślimaka, pamiętając by schować końcówki do środka.
P.S Na you tube można zobaczyć rożne filmiki jak zawijać cruffin'a

Ułożyć w natłuszczonej formie  i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, ok. 30 minut.
Piec w rozgrzanym piekarniku, ok. 25 minut do zrumienienia, 170-180 stopni, termoobieg.
  Przed podaniem posypać pudrem z erytrolu  lub ksylitolu




50 г дріжджів залити теплим молоком (450 мл),
 а потім додати 80 г вершкового масла (розтопленого)
 4 жовтки 
4 ложки апельсинового соку
50 г ксиліту або еритролу 
щіпка солі приблизно 800 - 850 г пшеничного борошна, тісто повинно бути дуже м'яким, якщо воно прилипає до ваших рук, замішуйте, не додайте борошна, або ви можете змастити руки олією
 Замісити тісто, відкласти на 60 хвилин у тепле місце, щоб підросло.
 Розділіть тісто на 3 або 4 частини, залежить від того, скільки штук ви хочете 
Кожну частину розкачайте, намажте розтопленим вершковим маслом (приблизно 100 г потрібно) і наповнити додатками: це можуть бути родзинки, горіхи або мак
 Я зробила 3 крафіни  з родзинками і горіхами, і один з маком і горіхами 
 Закрутити в рулет
 Розріжте кожен рулет по довжині на 2 рівні частини, але не до кінця.
 Закрутити в равлика
 Покласти у змащену жиром форму і дайте підрости  близько 30 хвилин. 
Випікайте в попередньо розігрітій духовці, близько 25 хвилин  170-180 градусів, гаряче повітря. 
 Перед подачею на стіл посипте еритролом або порошком ксиліту

Komentarze

Popularne posty