Orkiszowa Babka Wielkanocna...Паска зі спельтового борошна


50 g drożdży 
5 łyżek erytrolu lub ksylitolu
450 ml ciepłego mleka
130-150 g masła (roztopić)
800-850 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
Drożdże pokruszyć, posypać łyżeczką erytrolu lub ksylitolu, można nie posypywać.
Dodać ciepłe mleko, masło, erytrol lub ksylitol, szczyptę soli i mąkę.
Zagnieść ciasto, odstawić na 60-90 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno być bardzo miękkie, jeśli będzie się kleić do rąk, posmarować ręce olejem, nie dosypywać mąki
Po wyrośnięciu wsypujemy rodzynki (50 gr rodzynek zalać wrzątkiem-najlepiej zrobić to zanim zaczniemy robić ciasto i na sitko) i wszystko razem zagniatamy
Wykładamy ciasto do formy na babkę i odstawiamy na 35-40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 
Smarujemy jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut, 170 stopni, termoobieg 
 Z tej porcji wyszło 2 babki


50 гр дріжджів
5 ложок еритролу
450 мл теплого молока
130-150 г масла (розтопити)
800-850 гр цільнозернового спельтового борошна
Дріжджі подрібнити, посипати еритролем, можна не посипати.
Додати тепле млеко,  масло, еритрол, трішки солі і борошно
Замісити тісто, відставити на 60 - 90 хвилин.
Після того як тісто виросло додаємо 50 гр родзинок (найкраще залити кипятком ще перед замішуванням тіста і на ситко)
Виложити в форму і відставити в тепле місце на 35-40 хвилин
Помастити яйцем  і вставити в нагріту духовку на 25-30 хвилин, 170 градусів, терморегулювання

Komentarze

Popularne posty