Zawijana babka...Закручена паска


 Przepis na 3 zawijane babki:
25 g drożdży świeżych lub 7 g instant 
zalać ciepłym mlekiem (250 ml), potem dodać 
80-100 g masła (rozpuścić)
3 żółtka
5 łyżek ksylitolu lub erytrolu
szczypta soli
około 550-650 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (typ 1850 lub 2000), ciasto powinno być bardzo miękkie, więc mąkę wsypujemy powoli, najpierw 500 g, a potem powoli kolejne 150 g, bo może trzeba będzie dodać tylko 500 g, gdyż każda maka jest inna
Zagnieść ciasto, odstawić na 60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 3 części. 
Każdą część rozwałkować, posmarować roztopionym masłem (razem będzie około 100 g masła) i napełnić rodzynkami (potrzebujemy około 100 g zaparzonych rodzynek) i płatkami migdałowymi (ok 100 g) i zwinąć w rulonik
Każdy rulonik zakręcić w ślimaka, włożyć do formy i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut
Jeśli robimy jedną większą babkę, to czas pieczenia dłuższy. 
Sprawdzamy patyczkiem 
Po 30 minutach nożyczkami ponacinać ciasto aby uzyskać "jeżyka" i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut, termoobieg, 170 stopni
Gotowe ciasto posypać pudrem z ksylitolu lub erytrolu




Рецепт на 3  штуки: 
25 г свіжих дріжджів  залити теплим молоком (250 мл), після чого додати 80-100 г вершкового масла (розчинити)
 3 жовтки 
5 столових ложок ксиліту або еритролу 
щіпка солі 
  550-650 г цільнозернового спельтового борошна, тісто повинно бути дуже м'яким, 
тому борошно висипаємо повільно,
 спочатку 500 г, потім повільно ще 150 г, 
тому що вам може знадобитися  лише 500 г  
Замісити тісто, відкласти на 60 хвилин у тепле місце, щоб піднялося
 Розділіть тісто на 3 частини. 
Кожну частину розкачайте, змастіть розтопленим маслом (разом буде близько 100 г вершкового масла)
і посипати родзинками (нам потрібно близько 100 г запарених родзинок) і мигдалевими пластівцями (близько 100 г) і закрутити в рулет 
Закрутіть кожен рулет у равлика, викладіть у форму 
і відставте підрости на 30 хвилин 
Через 30 хвилин ножицями понадрізати тісто, щоб отримати «їжачка», і поставити в попередньо розігріту духовку, пекти  30-40 хв, 170 градусів 
Посипте готове тісто пудрою з ксиліту або еритролу

Komentarze

Popularne posty