Gryczano - orkiszowe bułeczki... Гречано - спельтовi булочки



6-7 bułek
25 g drożdży 
300 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
400-450 g mąki gryczanej
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 lub 2000
3 łyżki nasion lnu 
Ciasto powinno być delikatne, więc powoli dosypujemy mąkę
Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut
Po 60 minutach uformować bułeczki, ponacinać i posmarować wodą, mlekiem lub jajkiem i posypać ziarnami
Ja posmarowałam wodą
Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce aby urosło
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min, 
170-180 stopni, termoobieg 


6-7 булочoк
25 г дріжджів 
 300 мл теплої води
 3 столові ложки оливкової олії 
 чайна ложка солі 
 400-450 г гречаного борошна
 200 г спельтового борошна  
 3 столові ложки насіння льону 
 Замісити тісто і відкласти в тепле місце на 50-60 хвилин 
 Через 50- 60 хвилин замісити булочки, змастити водою, молоком або яйцем і посипати насінням
 Я змазала водою 
 Поставити на 10 хвилин у тепле місце, щоб булочки підросли  Поставте в попередньо розігріту духовку на 20 хвилин, 170-180 градусів, гаряче повітря


Komentarze

Popularne posty