Drożdżowe ślimaczki z wiśniami...Дріжджові равлики з вишнями
25 gr drożdży
100 gr cukru
3 jajka
200 ml mleka
100 ml oleju
około 3 szklanek mąki
jajko do smarowania ciasta
wiśnie bez pestek-około 500 gr
Drożdże posypać 2 łyżeczkami cukru aby się rozpuściły.
Dodać ciepłe mleko, jajka, olej, resztę cukru i mąkę.
Zagnieść ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aby urosło i podwoiło objętość.
Rozwałkować ciasto, wyłożyć wiśnie, zwinąć w roladę, pokroić na paseczki i odłożyć w ciepłe miejsce aby urosły.
Posmarować ślimaczki jajkiem.
Piec 20 min przy 180 stopniach (termoobieg).
25 гр дріжджів
100 гр цукру
3 яйця
200 мл молока
100 мл олії
3 склянки борошна
яйце до змащення тіста
вишні без кісточок- 500 гр
Дріжджі посипати 2 ложками цукру щоб розчинились.
Додати тепле молоко, яйця, олію, решту цукру і борошно.
Замісити тісто.
Поставити в тепле місце на 1,5 години щоб підросло.
Розтачати тісто, виложити вишні і закрутити рулет, порізати на смужки і поставити щоб підросли на 10 хвилин, а тісто помастити яйцем.
Печемо при 180 градусах 20 хвилин, термообіг.
Bardzo lubie takie slimaki :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń