Drożdżowe z makiem...Дріжджове з маком
25 gr drożdży
100 gr cukru
2 jajka
200 ml mleka
100 ml oleju
około 3 szklanek mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850
jajko do smarowania ciasta
300 gr masy makowej
Drożdże posypać 2 łyżeczkami cukru aby się rozpuściły.
Dodać ciepłe mleko, jajka, olej, resztę cukru i mąkę.
Zagnieść ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aby urosło i podwoiło objętość.
Ciasto rozwałkować i podzielić na 2 części.
Jedną część wyłożyć ciasta wyłożyć do keksówki, na ciasto masa makowa i przykryć drugą częścią ciasta.
Posmarować ciasto jajkiem.
Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce aby troszkę urosło.
Piec około 30 min przy 180 stopniach (termoobieg).
25 гр дріжджів
100 гр цукру
2 яйця
200 мл молока
100 мл олії
3 склянки цільнозернового борошна тип 1850
яйце до змащення тіста
макова маса-300 гр
Дріжджі посипати 2 ложками цукру щоб розчинились.
Додати тепле молоко, яйця, олію, решту цукру і борошно.
Замісити тісто.
Поставити в тепле місце на 1,5 години щоб підросло.
Розтачати тісто, поділити на 2 частини, першу частину виложити в форму на кекс, на тісто макова маса і прикрити другою частиною тіста.
Тісто помастити яйцем в посипати.
На 10 хвилин поставити тісто в тепле місце щоб підросло.
Печемо при 180 градусах, 30 хвилин, термообіг.
Komentarze
Prześlij komentarz