Orkiszowe ciasto drożdżowe...Дріжджове зі спельтового борошна
50 gr drożdży
5 łyżek erytrolu lub ksylitolu
3 żółtka
250 ml ciepłego mleka
200 ml oleju
500 gr pełnoziarnistej mąki orkiszowej
Drożdże pokruszyć, posypać łyżeczką erytrolu lub ksylitolu, można nie posypywać.
Dodać ciepłe mleko, żółtka, olej, 5 łyżek erytrolu lub ksylitolu, szczyptę soli i mąkę.
Zagnieść ciasto, odstawić na 60-90 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu wsypujemy rodzynki (50 gr rodzynek zalać wrzątkiem-najlepiej zrobić to zanim zaczniemy robić ciasto i na sitko) i wszystko razem zagniatamy
Wykładamy ciasto do formy (35x15x7,5) i odstawiamy na 35-40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut, 170 stopni, termoobieg
Kruszonka:
10 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
40-50 gr masła
łyżka erytrolu
Wykładamy ciasto do formy (35x15x7,5) i odstawiamy na 35-40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut, 170 stopni, termoobieg
Kruszonka:
10 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
40-50 gr masła
łyżka erytrolu
50 гр дріжджів
5 ложок еритролу
3 жовтки
250 мл теплого молока
200 мл олії
500 гр цільнозернового спельтового борошна
Дріжджі подрібнити, посипати еритролем, можна не посипати.
Додати тепле млеко, жовтки, олію, 5 ложок еритролу, трішки солі і борошно
Замісити тісто, відставити на 60 - 90 хвилин.
Після того як тісто виросло додаємо 50 гр родзинок (найкраще залити кипятком ще перед замішуванням тіста і на ситко)
Виложити в прямокутну форму (35x15x7,5) і відставити в тепле місце на 35-40 хвилин
Помастити яйцем і посипати кондитерською посипкою і вставити в нагріту духовку на 25-30 хвилин, 170 градусів, терморегулювання
Кондитерська посипка:
10 ложок спельтового борошна
40-50 гр масла
ложка еритролу
Виложити в прямокутну форму (35x15x7,5) і відставити в тепле місце на 35-40 хвилин
Помастити яйцем і посипати кондитерською посипкою і вставити в нагріту духовку на 25-30 хвилин, 170 градусів, терморегулювання
Кондитерська посипка:
10 ложок спельтового борошна
40-50 гр масла
ложка еритролу
Komentarze
Prześlij komentarz