Orkiszowo-gryczano-kokosowe ciasteczka...Спельтово-гречaно-кокосові тістечка


300 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
100 gr mąki gryczanej
100 gr mąki kokosowej
150 gr masła
2 łyżki śmietany 12%
łyżka ksylitolu lub erytrolu
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
Zagnieść ciasto 
Rozwałkować ciasto na bardzo cieniutko
Nałożyć powidła śliwkowe ( ja miałam domowej roboty bez cukru)
Zawinąć w roladę, pokroić na kawałeczki, wyłożyć na posmarowaną blachę lub papier do pieczenia.
Trzonkiem drewnianej łyżki nacisnąć każdy kawałeczek wzdłuż środka, aby boki uniosły się do góry i w ten rowek włożyć orzeszki
Posmarować jajkiem lub nie smarować i wstawić na 15 min do nagrzanego piekarnika na 170 stopni, termoobieg.



300 гр спельтового борошна 
100 гр гречаного борошна
100 гр кокосового борошна
150 гр масла 
2 ложки сметани 12%
ложка березового цукру або еритролу
  щіпка солі
ложечка порошку до печива
яйце
Замісити тісто
Розтачати тоненько тісто, наложити сливове повидло, закрутили в рулет, порізати на маленькі шматки. 
Виложити на папір або на бляху. 
Дерев'яним патичком до суші притиснути посередині і вложити горішки. 
Помастити яйцем або не мастити і вставити в нагрітудуховку на 15 хвилин, 170 градусів, терморегулювання 


Komentarze

Popularne posty