Mój pierwszy chleb na zakwasie ... Мій перший хліб на заквасці


250 g mąki pszennej 
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
350 ml ciepłej wody 
170 g domowego zakwasu żytniego
(zakwas-do słoiczka wlać 50 ml wody i 50 g mąki żytniej typ 2000-wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce, na drugi dzień dokarmiamy zakwaś 30 ml wody i 30 g mąki i tak codziennie, a po 7 dniach pieczemy chleb
Słoiczek nie dokręcamy, tylko lekko przykrywamy, można przykrzyć gazą)
12 g soli
Z tego przepisu wychodzi 700 g chleba
Mąkę można zmienić, jako że robiłam pierwszy raz, to dałam zwykłą pszenną, ale w przyszłości chce zamienić na graham





Całość wymieszaj i wyrabiaj chwilę, można mikserem (hakami do ciasta drożdżowego)  aby  połączyć wszystkie składniki  
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę
Po tym czasie do miski z ciastem dodaj 12 g soli
Ciasto wyłożyć na zmoczony wodą i  oliwą blat kuchenny i wyrabiać mokrymi dłońmi zakładając ciasto na siebie. Można dodać trochę oliwy
  Wyrabiamy około15-20 minut. 
Ciasto powinno przestać się kleić 
Ciasto  przekładamy ponownie do miski, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odkładamy do wyrastania na  7-8 godzin (ja zaczęłam robić chleb o 20.00, a o 11.00 rano następnego dnia chleb już był upieczony  
Miskę z ciastem trzymam na blacie kuchennym. 

O 7.00 rano zaczęłam formować bochenek (5-10 minut)
Uformowany bochenek umieściłam w specjalnym koszyczku do wyrastania chleba, poprzednio wyścieliłam tetrą
Ciasto  w koszyczku oprószyć mąką, przykrzyć ponownie ściereczką i  zostawić na ponowne wyrastanie na 2,5 godziny

Piekarnik nagrzewam do 230 stopni (termoobieg)
Wkładam puste naczynie żaroodporne do piekarnika aby się nagrzało
  Gdy piekarnik i naczynie są już mocno nagrzane, to  wyjmujemy nagrzane naczynie.
  Ciasto przekładamy na dłoń i od razu umieszczamy w nagrzanym naczyniu (spodem do góry).  
Przed pieczeniem można jeszcze ponacinać górę chleba.  

Chleb pieczemy 30 minut (230 stopni) 
Otwieramy piekarnik i zdejmujemy przykrywkę  
 Chleb pieczemy dalej już bez przykrywki przez ostatnie 20 minut (200 stopni)  
Idealnie dopieczony chleb jest po  50 minutach pieczenia  


 250 г пшеничного борошна
250 г цільнозернового борошна  
350 мл теплої води
170 г домашньої житньої закваски
(закваска - налийте 50 мл води та 50 г житнього борошна типу 2000 у банку - перемішайте, відставте в теплому місці, наступного дня підгодовуйте закваску 30 мл води та 30 г борошна і так щодня, а через 7 днів випікайте хліб
Банку не затягуйте, просто злегка накрийте, можна накрити марлею)
12 г солі
За цим рецептом виходить 700 г хліба
Ви можете змінити борошно, оскільки я готувала вперше, я використовувала звичайне пшеничне борошно, але в майбутньому хочу змінити його на  цільнозерновe
Ретельно перемішайте всі інгредієнти і вимішуйте тісто кілька хвилин, можна міксером з гачками для дріжджового тіста, щоб поєднати всі складники.
Накрийте тісто кухонним рушником і залиште приблизно на годину.

Після цього додайте до тіста в мисці 12 г солі.
Викладіть тісто на стільницю, змащену водою і оливковою олією, і вимішуйте мокрими руками, складаючи тісто до середини. За потреби можна додати трохи олії.
Вимішуйте приблизно 15–20 хвилин, поки тісто не перестане липнути до рук.
Перекладіть тісто знову до миски, накрийте бавовняним рушником і залиште підходити на 7–8 годин
(я почала робити хліб о 20:00, а о 11:00 наступного дня хліб уже був готовий).
Миску з тістом я залишаю на кухонній стільниці.
О 7:00 ранку я почала формувати буханець (це займає 5–10 хвилин).
Сформований буханець я помістила в спеціальний кошик для вистоювання хліба, попередньо вистелений тканиною (тетра).
Присипати тісто в кошику борошном, знову накрити рушником і залишити на повторне вистоювання на 2,5 години.

Розігріваю духовку до 230°C (з конвекцією).
Ставлю порожню жаротривку форму в духовку, щоб вона теж добре прогрілася.
Коли духовка і форма добре нагріті — виймаю її.
Тісто обережно перекладаю на руку і одразу кладу у форму (швом догори).
Перед випіканням можна зробити надрізи зверху.
Хліб випікаю 30 хвилин при 230°C.
Відкриваю духовку і знімаю кришку.
Потім випікаю ще 20 хвилин без кришки при температурі 200°C.
Ідеально пропечений хліб готовий після 50 хвилин випікання.

Komentarze

Popularne posty