Pełnoziarnisty chleb na zakwasie...Цільнозерновий хліб на заквасці



 670-680 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
400 ml ciepłej wody 
3 łyżki oliwy  z oliwek

230 g domowego zakwasu żytniego
(zakwas-do słoiczka wlać 50 ml wody i 50 g mąki żytniej typ 2000-wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce, na drugi dzień dokarmiamy zakwaś 30 ml wody i 30 g mąki i tak codziennie, a po 5-7 dniach pieczemy chleb)

Słoiczek nie dokręcamy, tylko lekko przykrywamy, można przykrzyć gazą) 

Całość wymieszaj i wyrabiaj chwilę, można mikserem (hakami do ciasta drożdżowego)  aby  połączyć wszystkie składniki  
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę
Po tym czasie do miski z ciastem dodaj 12 g soli
Ciasto wyłożyć na zmoczony wodą i  oliwą blat kuchenny i wyrabiać mokrymi dłońmi zakładając ciasto na siebie. Można dodać trochę oliwy
  Wyrabiamy około15-20 minut. 
Ciasto powinno przestać się kleić 
Ciasto  przekładamy ponownie do miski, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odkładamy do wyrastania na  7-8 godzin (ja zaczęłam robić chleb o 19.00, a o 10.00 rano następnego dnia chleb już był upieczony  
Miskę z ciastem trzymam na blacie kuchennym. 

O 7.00 rano zaczęłam formować bochenek (5-10 minut)
Uformowany bochenek umieściłam w specjalnym koszyczku do wyrastania chleba, poprzednio wyścieliłam tetrą
Ciasto  w koszyczku oprószyć mąką, przykrzyć ponownie ściereczką i  zostawić na ponowne wyrastanie na 2-2,5 godziny
Piekarnik nagrzewam do 230 stopni (termoobieg)
Wkładam puste naczynie żaroodporne do piekarnika aby się nagrzało
  Gdy piekarnik i naczynie są już mocno nagrzane, to  wyjmujemy nagrzane naczynie.
  Ciasto przekładamy na dłoń i od razu umieszczamy w nagrzanym naczyniu (spodem do góry).  
Przed pieczeniem można jeszcze ponacinać górę chleba.  
Chleb pieczemy 30 minut (230 stopni) 
Otwieramy piekarnik i zdejmujemy przykrywkę  
 Chleb pieczemy dalej już bez przykrywki przez ostatnie 20 minut (200 stopni)  
Idealnie dopieczony chleb jest po  50 minutach pieczenia  


 670-680 г цільнозернового борошна 1850 г
400 мл теплої води
3 столові ложки оливкової олії

230 г домашньої житньої закваски
(закваска - налити 50 мл води та 50 г житнього борошна типу 2000 у банку - перемішати, відставити в тепле місце, наступного дня підгодовувати закваску 30 мл води та 30 г борошна і так щодня, а через 5-7 днів випікати хліб)
Банку не закручуємо, просто злегка накриваємо, можна накрити марлею)

Все перемішуємо та місимо деякий час, можна використовувати міксер (гаки для дріжджового тіста), щоб з'єднати всі інгредієнти
Накриваємо замішане тісто тканиною та залишаємо приблизно на годину
Після цього часу додаємо 12 г солі в миску з тістом
Викладаємо тісто на змочений водою та оливковою олією кухонний стіл та місимо мокрими руками, перекриваючи тісто. Можна додати трохи оливкової олії
Місимо приблизно 15-20 хвилин.
Тісто має перестати прилипати.
Поверніть тісто в миску, накрийте бавовняною тканиною та залиште підніматися на 7-8 годин (я почала випікати хліб о 19:00, а до 10:00 наступного дня хліб вже був випечений).
Я тримаю миску з тістом на кухонному столі.
О 7:00 ранку я почала формувати буханець (5-10 хвилин).
Я поклала сформований буханець у спеціальний кошик для підйому хліба, попередньо накривши його тканиною.
Посипте тісто в кошику борошном, знову накрийте тканиною та залиште підніматися ще на 2-2,5 години.
Я розігріваю духовку до 230 градусів (конвекція).
Я ставлю порожню жаростійку форму в духовку для розігріву.
Коли духовка та форма вже дуже гарячі, вийміть розігріту форму.
Перекладіть тісто на долоню та одразу помістіть у розігріту форму (дном догори).
Перед випіканням можна зробити кілька надрізів на верхній частині хліба.
Випікайте хліб 30 хвилин (230 градусів).
Відкрийте духовку та зніміть кришку.
Продовжуйте випікати хліб без кришки протягом останніх 20 хвилин (200 градусів).
Ідеально пропечений хліб вважається готовим після 50 хвилин випікання.

Komentarze

Popularne posty