Gruszkowo-brzoskwiniowy dżem bez cukru...Грушево-персикове варення без цукру
10 gruszek
Kroimy na małe kawałki, nie obieramy ze skórki, tylko wybieramy środek z pestkami
10 dużych brzoskwiń
Kroimy tez na małe kawałki, ale nie obieramy ze skórki.
Na dno garnka wlewamy 200 ml wody i wsypujemy owoce.
Dodajemy 2 łyżeczki olejku cytrynowego.
Gotujemy 30 min , ale cały czas mieszająć, aby sie nie przypaliło.
Gotujemy codziennie po 30 min, cały czas mieszając.
(Gotujemy 3-4 dni).
Czwartego dnia wyparzamy słoiki oraz nakrętki i gorący dżem wkładamy do słoików.
(Gotujemy 3-4 dni).
Czwartego dnia wyparzamy słoiki oraz nakrętki i gorący dżem wkładamy do słoików.
Szczelnie zakręcamy.
Przewracamy słoiki do góry nogami.
UWAGA:
Aby dżemy się nie psuły, słoik musi być bardzo dobrze zamknięty i nieuszkodzony, a także jest istotne - dopasowana nakrętka.
Wszystko powinno być czyste.
10 груш
Przewracamy słoiki do góry nogami.
UWAGA:
Aby dżemy się nie psuły, słoik musi być bardzo dobrze zamknięty i nieuszkodzony, a także jest istotne - dopasowana nakrętka.
Wszystko powinno być czyste.
10 груш
Ріжемо груші на шматки,але зі шкіркою.
10 великих персиків
Ріжемо персик на шматки, але зі шкіркою.
На дно каструлі вливаємо
200 мл води, кладемо фрукти в каструльку і додаємо ложечку лимонної олійки
Готуємо 30 хвилин, цілий час помішуючи, щоб не пригоріла. Готуємо щоденно по 30 хвилин.
(3-4днів)
(3-4днів)
Банки потрібно простерілізувати.
Розкладаємо варення по банках і закручуємо кришки.
Komentarze
Prześlij komentarz