Pełnoziarniste rogaliki... Цільнозернові рогалики




opakowanie suchych drożdży (7 g)
250 ml ciepłej wody
100 ml oleju
żółtko
łyżeczka soli
2 łyżki nasion słonecznika
łyżka ostoprestu plamistego
około 500 gr mąki pełnoziarnistej pszennej typ 1850
(ciasto musi być bardzo miękkie)


Drożdże wsypać do miski, dodać ciepłą wodę, olej, sól, słonecznik, ostoprest i mąkę.
Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
Po godzinię rozwałkować ciasto, wycinać trójkąty i zawijać rogalik, odstawić na 10 min, potem posmarować białkiem, posypać nasionami chia i nasionami babki płesznik i do piekarnika na 20 min, 170 stopni, termoobieg.





пачка сухих дріжджів (7 г)
250 мл теплої води
100 мл олії
ложечка солі
ложки насіння соняшника
ложка розторопші плямистої
жовток
500 гр борошна темного цільнозернового тип 1850


Дріжджі висипати до миски і додати теплу воду, сіль, олію, насіння соняшника, розторопшу плямисту, борошно і замісити тісто.
Відставити тісто на годину щоб підросло.
По годині розтачати тісто,вирізати трикутники і закручувати рогалики, відставити на 10 хвилин, а потім помастити жовтком, посипати чіа і ставити пекти на 20 хвилин, 170 градусів, термообіг.

Komentarze

Popularne posty