Gołąbki z pieczarkami... Голубці з печерицями


Główka  kapusty
Z główki kapusty wycinam nożem głęboko głąb. 
W jednym dużym garnku doprowadzam wodę do zagotowania, wkładam kapustę i gotuję na małym ogniu, aż będzie można łatwo oddzielać liście z główki. Czynność tę wykonuję. 
Pozostałe liście (np małe)  kroje na mniejsze kawałeczki i dodaje do farszu. 

Farsz:

1 kg pieczarek 
(pokroić i podsmażyć) 
Cebula 
(pokroić i podsmażyć) 
Pieczarki wymieszać z podsmażoną cebula,  dodać pokrojone liście kapusty i podusić wszystko razem około 10 minut. 
Solimy i przyprawiamy wedle uznania. 
Farsz nakladamy na liść i zawijamy. 
Układamy w garnku,  wlewamy wodę,  tak do połowy garnka i gotujemy pod przykryciem około 60 minut. 




Головка капусти
Запарити капусту. 

Фарш:
1 кг печериць
(порізати і підсмажити) 
цибуля 
(порізати і підсмажити) 
Змішати гриби з цибулею, додати порізані листки капусти (ті,  що були за малі або порвані. 
Солимо і перчимо. 
Накладаємо фарш на листок і закручуємо. 
На дно кастрюлі вливаємо воду і складаємо голубці,  доливчжмо ще трохи води і ставимо на вогонь. 
Готуємо 60 хвилин на малому вогні. 


Komentarze

Popularne posty