Gołąbki z pieczarkami... Голубці з печерицями
Główka kapusty
Z główki kapusty wycinam nożem głęboko głąb.
W jednym dużym garnku doprowadzam wodę do zagotowania, wkładam kapustę i gotuję na małym ogniu, aż będzie można łatwo oddzielać liście z główki. Czynność tę wykonuję.
Pozostałe liście (np małe) kroje na mniejsze kawałeczki i dodaje do farszu.
Farsz:
1 kg pieczarek
(pokroić i podsmażyć)
Cebula
(pokroić i podsmażyć)
Pieczarki wymieszać z podsmażoną cebula, dodać pokrojone liście kapusty i podusić wszystko razem około 10 minut.
Solimy i przyprawiamy wedle uznania.
Farsz nakladamy na liść i zawijamy.
Układamy w garnku, wlewamy wodę, tak do połowy garnka i gotujemy pod przykryciem około 60 minut.
Головка капусти
Запарити капусту.
Фарш:
1 кг печериць
(порізати і підсмажити)
цибуля
(порізати і підсмажити)
Змішати гриби з цибулею, додати порізані листки капусти (ті, що були за малі або порвані.
Солимо і перчимо.
Накладаємо фарш на листок і закручуємо.
На дно кастрюлі вливаємо воду і складаємо голубці, доливчжмо ще трохи води і ставимо на вогонь.
Готуємо 60 хвилин на малому вогні.
Komentarze
Prześlij komentarz