Chałka orkiszowa z dodatkami...Cпельтова плетенка з додатками
25 g drożdży świeżych lub 7 g instant
zalać ciepłym mlekiem (250 ml), potem dodać
80-100 ml oleju
2 żółtka
3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
szczypta soli
około 700 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (typ 1850 lub 2000), ciasto powinno być bardzo miękkie, więc mąkę wsypujemy powoli, najpierw 500 g, a potem powoli kolejne 200 g, bo może trzeba będzie dodać tylko 100 g
Zagnieść ciasto, odstawić na 60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 3 części.
Każdą część rozwałkować i napełnić dodatkami
1. garść rodzynek rozprowadzić po cieście, a następnie zwinąć w rulonik (oczywiście zalać wrzątkiem przed i odcedzić)
2. garść orzechów włoskich rozprowadzić na cieście i zwinąć w rulonik
3. ostatnią cześć posypać cynamonem i łyżeczka ksylitolu lub erytrolu i tak samo zwinąć w rulonik
Upleść warkocz łącząc 3 części.
Odłożyć warkocz w ciepłe miejsce na 20 min
Ja zrobiłam jedną wielką chałkę, a można zrobić dwie mniejsze
Posmarować chałkę białkiem i posypać kruszonką:
Kruszonka:
20 g masła
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
łyżka ksylitolu lub erytrolu
Wstawić strucle do nagrzanego piekarnika
Piec 20-30 min przy 170-180 stopniach (termoobieg).
25 г свіжих дріжджів або 7 г сухих залити теплим молоком (250 мл), після чого додати
80-100 мл олії
2 жовтки
3 столові ложки ксиліту або еритролу
щіпка солі
приблизно 700 г цільнозернового спельтового борошна, тісто повинно бути дуже м'яким, тому борошно висипайте повільно, спочатку 500 г, а потім повільно ще 200 г, може знадобитися лише 100 г
Замісити тісто, відкласти на 60 хвилин у тепле місце, щоб підросло.
Розділіть тісто на 3 частини.
Розкачайте кожну частину і наповніть її додатками
1. жменю родзинок викладаємо на тісто і закручуємо в рулет (залити окропом і процідити)
2. жменю волоських горіхів і закручуємо в рулет
3. останню частину посипати корицею і чайною ложкою ксиліту або еритролу і закручуємо в рулет
Зробити косу, з'єднавши 3 частини.
Поставити косу в тепле місце на 20 хвилин
Я зробила одну велику плетенку, можна зробити дві менші
Змазати плетенку білком і посипати кондитерською посипкою
Кондитерська посипка:
20 г вершкового масла
100 г цільнозернового спельтового борошна
ложка ксиліту або еритролу
Вставте плетенку у попередньо розігріту духовку
Випікати 20-30 хвилин при 170-180 градусах (гаряче повітря).
Komentarze
Prześlij komentarz