Oponki orkiszowe...Cпельтовi пончики з діркою
zalać ciepłym mlekiem (250 ml), potem dodać
50 ml oleju
3 łyżki ksylitolu lub erytrolu
szczypta soli
około 500-600 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (typ 1850 lub 2000), ciasto powinno być bardzo miękkie, więc mąkę wsypujemy powoli, najpierw 500 g, a potem powoli kolejne 100 g, bo może trzeba będzie dodać tylko 500 g
Zagnieść ciasto, odstawić na 60 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 60 minutach delikatnie rozwałkować ciasto, wycinać kółka, a potem w każdym kołku wyciąć mniejsze kółeczko
Odstawić na 15 min do wyrośnięcia
Odstawić na 15 min do wyrośnięcia
Rozgrzać olej, smażyć jak tradycyjne pączki
Posypać pudrem z ksylitolu
Posypać pudrem z ksylitolu
25 г свіжих дріжджів або 7 г сухих залити теплим молоком (250 мл), після чого додати 50 мл олії
3 столові ложки ксиліту або еритролу
щіпка солі
приблизно 500 г-600 г цільнозернового спельтового борошна, тісто повинно бути дуже м'якe, тому борошно висипайте повільно, спочатку 500 г, а потім повільно ще 100 г, може знадобитися лише 500 г
Замісити тісто, відкласти на 60 хвилин у тепле місце,
щоб підросло.
Через 60 хвилин акуратно розкачати тісто,
вирізати кружечки, а потім вирізати менший кружечок
вирізати кружечки, а потім вирізати менший кружечок
Bідкласти на 15 хвилин у тепле місце, щоб підросло.
Нагрійте олію, обсмажте як традиційні пончики
Komentarze
Prześlij komentarz